Slank 16X USB 2.0 CD-brenner

USB 2.0 modnes, og fører til at portable CD-brennere dukker opp i stadig flere varianter. Nå har Freecom lansert sin 16X brenner, som vi har hatt på testbenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Slank 16X USB 2.0 CD-brenner
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Slank 16X USB 2.0 CD-brenner

Vi har tidligere testet CD-brennere for USB 2.0 med hastigheter på 12x og 20x. Det har vist seg at brennehastigheten hos de første modellene ikke har vært like rask som hos med modne interne brennere med samme spesifikasjoner. Derfor var vi svært spent på hva Freecom hadde fått til med sin 16X brenner.

LES OGSÅ:

Nest minst

Brenneren er liten, men ikke så liten som brenneren fra Sony. Den er derimot vesentlig mindre enn både Plextor og Yamaha sine modeller.

Bredden er 14 cm, dybden 14,5 cm og høyden knappe 2 cm.

Vekten er 365 gram, laderen veier 180 gram, inkludert nettplugg.

Designet er renslig, med et toppanel som er smalere bak enn i front. Selve spilleren er også noe smalere bak, men det dreier seg ikke om mange millimeter. Den optiske effekten av frontpanelet forsterker inntrykket.

Tilkoblingene skjer på baksiden, bortsett fra mini-jackutgangen som sitter bakerst på den ene siden.

USB-tilkoblingen har en mini-kontakt, som er vesentlig mindre enn den vanlige USB-typen, og krever at du bruker kabelen som følger med. Den samme kontakttypen har vi for øvrig sett på flere nye USB-produkter, den ligner på den lille iLink/FireWire-kontakten, men har flere ledere og er bredere.

image: Slank 16X USB 2.0 CD-brenner

Ekstern strømforsyning er dessverre nødvendig for USB-brennere, de 500 milliampére som spesifikasjonen tillater, er ikke nok til å forsyne en brenner med tilstrekkelig strøm.

Minijackutgangen synes vi var et merkelig påfunn. CD-plater spilles jo i Windows ikke lenger av i spilleren, derimot overføres dataene direkte over grensesnittet, for eksempel USB 2.0 som her, og rutes til valgt utgang i PCens lydsystem.

Rask brenner

Vi testet først brenneren med siste versjon av Nero, så installerte vi EasyCDCreator Basic, som følger med brenneren.

Det var ingen vesentlig forskjell, brenningen av våre testfiler ble unnagjort på 6 minutter og 10 sekunder uansett, med et par sekunders avvik innenfor begge programmene. Dette havner i kategorien naturlig avvik, som vi opplever med absolutt alle CD-brennere vi tester.

Dermed er Freecom FS-1 den raskeste av de ultaportable brennerne. Selv om Sony kaller sin modell 20x, klarte den ikke å brenne noen CD-plater raskere enn 6 minutter og 50 sekunder. Freecom vinner dermed med 40 sekunder, som er merkbart.

CD-RW ble brent på 8 minutter og 12 sekunder, som er som forventet av en 10x CD-RW-brenner. Det samme gjaldt slettetiden, som var 35 sekunder.

Lesing og ripping

Lesehastigheten var absolutt godkjent, med en topphastighet på litt over de oppgitte 24x. Gjennomsnittet over hele platen lå på 16,2X, som også er bra.

Rippingen var derimot lite imponerende, den brukte over 10 minutter på vår testCD. Dette er langt svakere enn for de andre brennerne vi har testet av samme type.

Aksesstiden på 105 ms var lavere enn spesifisert, en hyggelig overraskelse.

Konklusjon

Brenneren er den klart raskeste av de fire ultraportable modellene vi har testet. Den var også helt stabil og uten nykker under hele testingen.

Det eneste negative var rippeytelsen, med ripping av musikkCD er neppe er det viktigste bruksområdet for denne type CD-brennere.

Andre ultraportable USB 2.0 brennere vi har testet:
Plextor PX-S88TU
Sony CRX85U
Yamaha CRW-70