Skriveren din kan mer enn du tror!

GUIDE: Inn med fotoarket, file, print, properties, high quality, OK, print. Kjenner du deg igjen? Sannsynligvis kan skriveren din mye bedre. I denne artikkelen viser vi hvordan.

Skriveren din kan mer enn du tror!

  1. Kalibrering gir bedre resultater


En god blekkskriver har mer eller mindre blitt allemannseie de siste åra. For bare en drøy tusenlapp får du en A4-skriver som kan skrive ut bildene dine med veldig høy kvalitet, og dobler du beløpet får du en kurant A3-skriver. Greit nok at det ikke alltid ser ut som det gjør på skjermen, tenker du, men det er en begrensning du ikke nødvendigvis trenger å leve med.

Skriveren din kan mer enn du tror!


Vi har vært på besøk hos Gregersen, som spesialiserer seg på å selge storformatsskrivere fra A3-størrelse og oppover, samt tilbehør. Der har de en testlab med kalibrerte lysrør – det hviteste rommet vi har vært i noen gang. Faktisk var det så nøytral farge fra lysrørene at det nesten ble absurd å gå ut i gangen igjen – alt føltes veldig gult, og testutskriftene endret seg veldig i det vi spaserte fra testrommet og ut på gangen.

CRT bedre

Vi skulle så få en demonstrasjon av forskjellene mellom det å skrive rett ut, slik de fleste gjør, og det å ta seg litt tid i forkant med å jobbe med fargeprofiler og justere bildet i forkant av utskrift. ”Billige LCD-skjermer holder ikke”, fikk vi klar beskjed om, og nettopp derfor satt vi foran en Eizo-skjerm til 25.000 kroner.” Hvis du skal kalibrere utstyret ditt hjemme, er det mye bedre å bruke en gammel CRT-skjerm enn å bruke en ny, billig LCD-skjerm. De er rett og slett ikke gode nok.”

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skriveren Gregersen var i ferd med å kalibrere, var toppmodellen når det gjelder A3-skrivere fra HP, Photosmart Pro B9180 (informasjonsside), som i skrivende stund er tilgjengelig i de billigste nettbutikkene for rundt 5.000 kroner. Skriveren har åtte separate blekkpatroner med pigmentert blekk, derav tre sorte, og har en utskriftsoppløsning på 4800x1200ppi. For å få testet litt på egenhånd, har vi hatt skriveren på lån de siste par ukene og kan rapportere om en svært potent skriver som skriver ut i A3+ og støtter ark helt opp til 800g/m^2. Skriveren er på ingen måte beskjeden i størrelsen – 17,1 kg og 67x43x24cm er de vitale målene, i tillegg til at den trenger plass på baksiden for å dra ark tvers igjennom (ikke alle arktyper egner seg til å bli brettet).

Skriveren din kan mer enn du tror!


Maskinoppsettet hos Gregersen var en Mac med Photoshop og to skjermer – den nevnte Eizo-skjermen og en ”vanlig” hvit Mac-skjerm. ”Ser du forskjellen?”, sier vår demonstratør og trekker bildet som skal skrives ut frem og tilbake mellom skjermene, før han lar det blir stående på midten. Joda, vi ser forskjellen – fargene er langt mer korrekte på den dyreste LCD-skjermen og kontrastnivået mye bedre. I tillegg endres ikke fargene like mye om du betrakter skjermen fra skrått hold.

Først prøvde vi varianten de fleste er kjent med – åpne bildet, skrive ut, velge høyeste kvalitet og arktype, trykke OK og vente spent. Utskriften som kom ut var av svært god kvalitet – en latinamerikansk kvinne og hennes lille sønn, og vi var langt på vei imponerte allerede da.

Bruk av fargeprofiler

Skriveren din kan mer enn du tror!


Litt av cluet er imidlertid at alle utskrifts- og visningsenheter (inkludert ark) har en ICC-kode, hvis profil du kan velge i forkant av utskriften. En ICC-profil beskriver fargeattributter for en enhet, enten den fanger eller viser farger. Profilen beskriver blant annet hva som er den dypeste sortfargen en skriver kan skrive ut, eller hvor sterk den sterkeste blåfargen er, som en mapping mot et annet fargerom, for eksempel LAB. Ved å ha utstyr som er kalibrert mot hverandre, vil du i meget stor grad kunne gjengi på skriveren nøyaktig det du ser på skjermen, og da er det lettere å tilpasse utskriften til utskriftsmediet.

”HP er gode på å legge ved dette i skriverdriveren”, fikk vi forklart, og ganske riktig – for alle HP-arktypene vi hadde tilgjengelig, fantes det tilhørende ICC-profiler som ble installert med skriverdriveren. Kjøper du andre typer ark, kan du som regel laste ned arkets ICC-profil fra nettet. ICC-koden finner du på esken arkene ligger i.

Avansert kalibreringsverktøy

For å kalibrere utstyret bruker Gregersen blant annet en EyeOne fra GretagMacBeth, som kan brukes for å kalibrere fargene på flere enheter slik at en selv kan lage fargeprofiler. Denne fungerer ved å skrive ut et testbilde og ”scanne” det med EyeOne, og du kan også scanne skjermen slik at enhetene kan kalibreres mot hverandre. I tillegg er, som nevnt, lysrørene på testrommet kalibrert til å gjengi helt nøytralt lys. Etter en demonstrasjon av proofing, fargejusteringer og profilkonvertering, kjørte vi ut en ny utskrift. Forskjellene var slående – spesielt sjatteringer var bedre enn før og konstrastene større – bildet hadde rett og slett mer liv. På bildet under er bildet til venstre skrevet rett ut, mens det til høyre er behandlet mer omhyggelig før utskrift.

Skriveren din kan mer enn du tror!


Selv om det gir best resultater med utstyr og lysforhold i orden, er det også rom for å forbedre utskriftene dine selv på hjemmekontoret. På den neste siden ser vi på hvordan det gjøres i Photoshop. Artikkelen krever at du har noe kjennskap til Photoshop fra før.

>> Les mer: Slik kalibrerer du hjemmeutstyret