Ommwriter gir deg nydelig bakgrunnslyd mens du skriver, og ingen form for forstyrrelser.
Ommwriter gir deg nydelig bakgrunnslyd mens du skriver, og ingen form for forstyrrelser.Vis mer

Skriv uten å bli forstyrret

Noen ganger er du bare nødt til å kutte ut alt annet.

Før i tiden var det lettere å konsentrere seg om noe man skulle skrive.

Inntoget av e-post, lynmeldinger, Facebook og Twitter har gjort arbeidsdagen full av forstyrrelser; i tillegg til fristelsen for bare å skulle sjekke om det har skjedd one nytt på nett.

Noen ganger er det enkle ofte det beste.

Skriv med full skjerm

Det finnes opptil flere skriveprogrammer og -nettjenester som tar sikte på å gi deg en skriveopplevelse helt uten forstyrrelser. Dette gjøres ved at hele skjermbildet brukes, slik at du ikke ser varslinger om innkommende e-postmeldinger og andre ting som kan distrahere deg. Disse programmene har også et fåtall funksjoner - tanken er ikke å gi deg så mye valgmuligheter, hverken til å bruke tabeller, formattere tekst og den slags, men kun hjelpe deg med å fokusere på skrivingen.

Nettstedet Lifehacker.com har spurt sine lesere om hvilke programmer de foretrekker i så måte. Her er de som kom best ut av undersøkelsen:

Skriv uten å bli forstyrret


Q10 (Windows, gratis)
Denne gratisvarianten er enkelt og grei i bruk, men har også noen småfunksjoner som gjør den ekstra hendig å bruke. Du kan endre farger på tekst og bakgrunn og skrive kommentarer ved å begynne ei line med .. (og hoppe mellom dem på en enkel måte). Programmet kan også holde styr på hvor effektiv du har vært med skrivingen og lar deg dessuten få skrivemaskinlyd på tastene om du synes det er sjarmerende. Q10 lagrer også dokumentene dine automatisk så ofte du vil, f.eks. etter hvert avsnitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ommwriter Däna (Mac, gratis + proversjon)
Denne ble en umiddelbar favoritt. Ommwriter gir deg en Zen-følelse med én gang, der du kan lytte til særdeles behagelig musikk mens du skriver, velge om tastene skal gi lyd fra seg, samt velge størrelse og type på skriften. Etter noen sekunder forsvinner menyvalgene, og du sitter igjen med en behagelig bakgrunn og ordene dine som tikker over skjermen. Resultatet kan lagres i flere ulike formater. Ommwriter blokkerer også Growl-meldinger dersom du har dette aktivert.

Skriv uten å bli forstyrret


Pro-versjonen inneholder flere bakgrunnsbilder (kun 3 er tilgjengelig i gratisversjonen) og mer musikk (kun 3 i gratisversjon) og koster det du vil at det skal koste, men minimum $4.11 (ca 25 kroner). De som har laget programmet vil dessuten at beløpet du betaler ender med et ettall.

Focuswriter (Windows, Mac, Linux, gratis, open source)
Dette programmet fungerer altså på alle plattformer og lar deg også opprette ulike temaer (fargevalg) slik at du kan bytte mellom dem avhengig av hva du skal skrive.

Skriv uten å bli forstyrret


Du kan også sette opp et mål for dagen, f.eks. at du skal skrive 2000 ord eller holde på i 3 timer. En annen fordel er muligheten til å ha flere dokumenter åpne samtidig, og at du kan bruke Focuswriter som en portabel applikasjon, dvs en som ikke krever installasjon, og som du kan legge på en minneplugg.

En hel verktøykasse på minneplugg


Writeroom (Mac, $25+$5)
Writeroom finnes både for Mac ($25) og iPhone ($5) og lar seg også synkronisere dokumenter på tvers av plattformene. Her er det lite ekstrafunksjoner - kun grønn tekst på sort bakgrunn og ferdig med det. Spør du oss er det en unødvendig høy prislapp når de andre her er så gode, og du kan alltids synkronisere på tvers av enheter ved å bruke f.eks. Dropbox.

Writemonkey (Windows)
Nok en gratisvariant for Windows. Writemonkey kan også kjøres fra en minneplugg og lar deg skreddersy farger og tekststørrelse. Du kan også bruke både utheving og kursiv og lagre dokumentet i Word-format der disse formatteringene er beholdt. Du kan også se en progresjonslinje som viser deg hvor langt du har igjen til du har nådd et gitt mål (f.eks. en artikkel som må være på 1000 ord) og en rekke andre funksjoner.

Umiddelbare favoritter hos undertegnede etter å ha testet dem alle i noen minutter er Ommwriter og Writemonkey.

Klarer du fortsatt ikke å la være?

Det er selvsagt mulig å bruke alt-tab eller tilsvarende for å hoppe til andre programmer igjen, så fortsatt vil det være fristende å sjekke Facebook en gang i blant mens du skriver.

Trenger du virkelig å hindre deg selv fra andre tidsfordriv, tipser vi deg om Kiwi Cloak - lenka peker til et skript som gjør at du kan blokkere enkelte nettsteder i visse tidsrom. Høyreklikk på det og lagre et på harddisken før du åpner det i Notepad eller lignende program.

Linjene som starter med @include lar deg velge hvilke nettsteder blokkeringen skal gjelde. F.eks. kan du legge til en ny linje der det står @include http://*.facebook.com/* for å blokkere Facebook. Lager du en linje med @include http://* gjelder det for alle nettsider.

Lenger ned finner du innstillinger for når det skal være mulig for deg å surfe på stedene som er angitt (våre kommentarer i rødt). Endre disse verdiene etter eget ønske.

Skriv uten å bli forstyrret


Når du er fornøyd med ditt nye regime, lagrer du fila. I Chrome og Opera kan du så bare åpne den for å legge den til (via fil=>åpne), mens du for Firefox og Internet Explorer må installere Greasemonkey først. Greasemonkey for Firefox | Greasemonkey for Internet Explorer

Med det eksisterende oppsettet får du bare lov til å surfe på YouTube og de andre nettstedene som er nevnt mellom 06:00 og 06:10, 07:00 og 07:10 etc. (helt frem til 22:00-22:10).

Les også: RescueTime overvåker deg