PC-salget sank kraftig i USA mot slutten av 2012, til tross for at Microsoft nylig var klare med sitt rykende ferske Windows 8. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PC-salget sank kraftig i USA mot slutten av 2012, til tross for at Microsoft nylig var klare med sitt rykende ferske Windows 8. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Skremmer Windows 8 kundene?

PC-salgstallene fra USA er ikke gode nyheter for Microsoft.

Windows 8 har vært i butikkene et par måneder, men i motsetning til hva som var tilfellet ved lansering av Windows 7 har ikke nyheten ført til noen boost i PC-salget. Snarere tvert imot. På julaften la analyseselskapet NPD fram tall som viser en nedgang i PC-salget i USA på hele 13% fra oktober til første uke i desember, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er i så fall dramatiske tall for Microsoft og PC-industrien.

Tallene inkluderer imidlertid ikke salget i Microsofts egne butikker, som var de eneste som solgte Microsoft Surface, en hybrid PC/nettbrett, men analytikerne tror ikke dette utgjør noen særlig stor andel av salget.

- Jeg tror alle ville ha ønsket seg en bedre start, men markedet ser helt annerledes ut nå enn da XP, Vista og Windows 7 ble lansert, sier analytiker Stephen Baker hos NPD.

Hybrider mellom PC og nettbrett er noe av det Microsoft setter sin lit til skal løfte salget i tiden som kommer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Hybrider mellom PC og nettbrett er noe av det Microsoft setter sin lit til skal løfte salget i tiden som kommer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Det er spesielt nettbrett som iPad og smarttelefoner Baker har i tankene, dingser som har overtatt mer og mer av jobbene vi brukte PC-ene til før. PC-salget i USA har sunket i hele 2012, men ser altså ut til å ha akselerert mot slutten av året. Ifølge New York Times ser det ut til at nedgangen vil ligge på 3% på hele året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neppe slutten for PC-en

Ifølge en annen analytiker, A. M. Sacconaghi hos Sanford C. Bernstein, ser det ut til at folk utsetter PC-kjøpet i større grad enn før, ikke at de slutter å kjøpe dem.

– Hvis man før kjøpte ny PC hvert fjerde år og nå gjør det hvert femte, kan det utgjøre en nedgang på 20% over tid. Det er vesentlig, sier han til avisen.

Microsofts håp nå er at folk ser fordelen med Windows 8 på berøringsfølsomme skjermer. Det har foreløpig vært lite utvalg av PC-er med slike skjermer, men det ser ut til å komme mange i tiden som kommer.

DinSides ferske PC-tester