Skred av nye prosessorer på CeBIT

CeBIT er verdens største messe for data og elektronikk av forskjellig slag. I de senere år har mye av fokus vært på mobile enheter, men tradisjonelle dataprodukter har fremdeles en betydelig andel.

CeBIT i Hannover som foregår i mars måned, er en spesiell opplevelse. Et enormt messeområde, med hundretusener av besøkende, i en relativt liten by med alt for få hotellsenger. Det resulterer i mange merkelige innkvarteringsløsninger, enten i private hjem uten telefonmulighet, eller plassert langt av gårde med herlige tilleggsopplevelser som flere timers reise med tog eller bil til og fra messen.

Comdex som foregår i november i Las Vegas, representerer den motsatte ytterlighet, med langt færre besøkende og en overflod av hoteller, innenfor et relativt lite område. Temperaturen er også langt mer behagelig...

Men CeBIT byr på flere produktlanseringer

Alle store produsenter forsøker å holde kortene tett til brystet når det gjelder lansering av nye produkter. Likevel lekker det hele tiden ut informasjon, som en del av markedsstrategien.

Ryktene om nye prosessorer, som nå verserer i forkant av CeBIT dreier seg først og fremst om nyeheter fra AMD og Intel, både for skrivebordet og for servere.

AMD

AMD har en solid plass i det europeiske markedet, og lanserte Athlon på CeBIT sist år. I år er det først og fremst Athlon 2100+ og mobil-varianten Athlon 1600+ for bærbare, som forventes lansert om få dager. Disse prosessorene er direkte konkurrenter med de siste lanseringene fra Intel, både for stasjonære og bærbare PCer.

Det vil også bli satt fokus på den nye 0,13 mikrometers produksjonsteknikken, som både gir mer effektiv produksjon, lavere drivspenning og strømforbruk og dermed høyere hastigheter.

Demonstrasjoner av neste generasjon 32/64-bits prosessorer, med kodenavnet Hammer, vil også bli et innslag på messen. Denne prosessoren kan du lese mer om i denne artikkelen.

Intel

Her er det nye prosessorer i Xeon-familien beregnet på større servere, som etter alt å dømme blir lansert. Det er snakk om MP-utgaven, som er bygget på Pentium 4, men har støtte for konfigurasjoner med fire eller flere prosessorer. Denne utgaven kalles Foster, og har opptil 1 MB tredjenivå hurtigminne. Hastighetene er forventet å være på 1,4 GHz, 1,5 GHz og 1,6 GHz.

Tidligere P4-baserte Xeon-prosessorer har bare støtte for konfigurasjoner med opptil 2 prosessorer.

Flere store produsenter som IBM og Unisys ventes å lansere servere basert på den nye Xeon-prosessoren.

Kilde: ZDNet news