Skjerp deg, eller kom deg ut!

Facebooks nyheter ødelegger ikke personvernet. Tvert i mot.

Å, NEI: Blir du nervøs av den nye Facebook-profien din, er det du som har gjort noe galt. Ikke Facebook.  Foto: Colourbox
Å, NEI: Blir du nervøs av den nye Facebook-profien din, er det du som har gjort noe galt. Ikke Facebook. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Nå viser Facebook alt" nærmest roper Aftenposten.no til leserne sine, og nedover i teksten utheves ord som "sjokkert", "snoking" og "feller".

Grunnen: Facebooks profil har fått nytt design. Mark Zuckerberg kaller det Timeline, eller Tidslinje.

Det eneste vi blir "sjokkert" over, er at folk først har forstått at Facebook alltid har handlet om "snoking", og alltid har vært full av "feller".

Å, nei!

Vi har skrevet om Timeline flere ganger, men vi må tydeligvis si det en gang til: Timeline er en ny måte å organisere innholdet på profilen din. Det er nå mye enklere å få frem alt du har gjort på nettstedet siden tidenes morgen. Noe innhold er offentlig, som nye vennskap, sider du "liker" og selvfølgelig innlegg du har valgt å dele offentlig. Slik har det alltid vært.

Les også: Slik får du Timeline - og slik fungerer det

Timeline er ikke noe mer, ikke noe mindre. Mange får likevel totalt spadernoia, og farer nedover tidslinjen på slette-tokt.

"Å, nei. Kanskje det var dumt å skrive elsker deg-meldinger på veggen til kjæresten jeg hadde for tre år siden?"

"Å, nei. Kanskje det var dumt å skrive den rasistiske kommentaren sommeren 2009?"

"Å, nei. Kanskje det var dumt å legge ut russebilder av meg selv uten bukse i fjor vår?"

Ja, selvfølgelig var det dumt.

Men det er ikke Facebooks skyld at du er dum.

Alltid vært der

Russebildene, elsker deg-meldingene og rasismen har alltid ligget på Facebook. Men det er ikke før nå at det blir godt synlig for vennene dine.

Før kalte man slik utvikling forbedret brukervennlighet. Nå kaller man det plutselig en trussel mot personvernet.

Slik blir du kvitt de kjedelige oppdateringene fra folka du ikke bryr deg om

Selv synes jeg det er kjempegøy å lese nedover min egen og andres vegger. Jeg gjenopplever gamle turer, gamle konserter, gamle venner, gamle kjærester, gamle gleder, gamle sorger.

Er dette snoking, er jeg en snoker.

Ole Petter Baugerød Stokke er journalist i DinSide. Foto: PER ERVLAND
Ole Petter Baugerød Stokke er journalist i DinSide. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Bedre personvern

Folk vil plutselig ikke stå for det de gjør lenger. Folk takler plutselig ikke tanken på at det de skriver blir lagret i en kollektiv hukommelse, for evig og alltid. Folk har plutselig misforstått hele konseptet med sosiale medier.

For hva har egentlig forandret seg med Timeline? Ingenting annet enn at folk har fått gammelt skrot dratt opp til overflaten.

Og ettersom folk blir livredde, må det tydeligvis til.

For om noe, har Timeline bidratt til bedre personvern. Først nå skjønner folk at det de gjør på Facebook blir lagret. Og det som blir lagret, kan leses. Det kalles internett.

Så dummer du deg ut på Facebook, er det ikke Facebooks skyld. Det er din egen. Du må enten forstå dette, eller melde deg ut, snarest.

Ingen tvinger deg til å være på Facebook.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!