Skjerm innebygget i brilleglasset!

Dataskjermen er et problem. Den skal helst ha stor skjermflate, men samtidig ta liten plass. Det lureste hadde vært om bare skjermbildet kunne sees – ikke selve skjermen.

Firmaet MicroOptical har utviklet en ”skjermbrille” (Eyeglass Display) som de påstår er den første virkelig praktiske løsningen for en skjerm festet på hodet.

Vi har sett andre løsninger som er tunge og klumpete, og som bare er brukbare i helt spesielle sammenhenger. Vi snakker da om jagerflygere og vedlikeholdsarbeidere i kritiske sammenhenger hvor det kreves at begge hender alltid er fri. Det finnes også noen svært nerdete utgaver av trådløs datamaskin og skjerm som brukeren bærer på seg, men disse er laget for moro skyld, som rene eksperimenter.

Basert på micro-LCD

I de siste årene har ny LCD-teknologi gjort det mulig å produsere stadig mindre enheter med høy oppløsning. MicroOptical har tatt utgangspunkt i denne teknikken, og kombinerer den med en optisk løsning.

I korthet går prinsippet ut på at en lysleder og en linse bygges inn i brilleglasset. LCDen sender så skjermbildet inn i lyslederen hvor det treffer linsen og kommer inn i synsfeltet. Øyet vil så oppfatte at skjermbildet svever fritt i rommet.

Siden lyslederen og linsen er både gjennomsiktige og svært små, vil denne løsningen ikke sperre synsfeltet. Ved å endre fokus kan brukeren se omkring seg uten at en stor klump hindrer utsynet. Ved å ”slå av bildet”, blir synsfeltet nesten normalt, bare en liten skygge av linsesystemet vil kunne skimtes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart SVGA

Foreløpig er det laget en løsning med et skjermbilde som tilsvarer en fjerdedel av en VGA-skjerm (320 x 240 billedpunkter), men en full VGA-løsning (640 x 480) er ferdig til demonstrasjon i midten av mai. En SVGA-løsning (800 x 600) er også snart ferdig.

Mange bruksområder

I første rekke vil denne teknologien ha mer spesielle bruksområder i militære og industrielle sammenhenger. Men det er mange andre spennende muligheter, som for eksempel i passasjerfly. Da vil det være mulig både å bruke PC og se på film på en privat skjerm, selv om passasjeren foran legger seteryggen helt bakover.

Hvis prisen blir rimelig nok, vil denne løsningen også være et alternativ i mange andre, mer vanlige sammenhenger. Det er allerede laget versjoner av denne løsningen i optisk korrigerende briller.

I stedet for å bruke spesielle briller for å se på skjermen når du jobber på PC, vil du ta på deg briller med integrert skjerm!