Skitch - det lille programmet du vil elske

Aldri har det vært så lettvint og elegant å ta skjermdumper. Og piffe dem opp litt.

Publisert
Sist oppdatert

Noen gang hatt behov for å ta et bilde av skjermen din for å forklare andre noe?

Den tungvinte måten er da å ta et skjermbilde, lime inn i Photoshop eller et annet bilderedigeringsprogram og tilpasse bildetutsnittet og -størrelsen, sette på tekst, tegne halvdårlige piler (eller bruke shapes hvis du er mer avansert), lagre bildet, finne det på harddisken og sende det på epost, MSN eller lignende.

Skitch er langt mer elegant.

Det lille programmet finnes foreløpig bare til MacOS og kommer fra Plasq, det samme firmaet som har laget Comic Life. Det har lenge vært tilgjengelig på Mac, men betatestes nå for Windows. Forhåpentligvis skjer det samme med Skitch.

Privat beta

Foreløpig trenger du en invitasjon for å teste ut Skitch, men det ordner du på den vanlige måten.

Programmet er kort og godt et lite og brukervennlig program som kan brukes for å ta skjermdumper og tilpasse dem, tegne på piler, sirkler, skrive tekst, lage skygge og mer til. Du kan også ta bilder med webkameraet og fikle med dem etterpå. Brukergrensesnittet tar bare et par minutter å venne seg til, og etter å ha brukt programmet noen uker gjør jeg nå de fleste ting langt mer effektivt enn om jeg skulle ha gått veien om Photoshop.

For å fikle med et bilde, kan du enten åpne bildefila, lime inn fra utklippstavlen, ta et snapshot av skrivebordet (også med nedtelling hvis du ønsker) eller, som nevnt, knipse med webkameraet. Da blir du presentert med følgende bilde:

Skitch - det lille programmet du vil elske


På venstre side finner du noen kjekke verktøy, for eksempel for å tegne piler, sette på tekst etc., som jeg har gjort i eksempelet over. På høyre side kan du velge farger, ta nye skjermdumper etc.

Elegant er også hvordan du foretar et utsnitt eller krymper/øker bildet. For å foreta et utsnitt, trekker du bare bildekantene til du er fornøyd. Du kan ta tak i hjørnet nederst til høyre for å endre størrelsen på hele bildet.

Når du er ferdig skriver du inn filnavnet og drar "drag me"-flippen til ønsket katalog, inn i en epost eller lignende. Resten går av seg selv.

Online-deling

Vel så praktisk er muligheten for å dele bildet med andre på nettet. Plasq byr på en tjeneste for dette, mySkitch, men det er også mulig å laste opp bilder direkte til .mac-kontoen din, Flickr-kontoen eller via FTP. Da er ett trykk alt som skal til, og så kan du sende lenka til kona for å lufte idéen om en ny vase til stua, bruke det direkte i bloggen din og mer til.

Programmet tar også vare på alle de gamle utsnittene dine. Ved å trykke på history finner du dem lett igjen, og det er også mulig å pusse bort alt du har tegnet på selv.

Du finner også noen flere funksjoner via verktøysmenyen - for eksempel kan du legge på skygge, sende bildet via bluetooth, velge font og mer til. Programmet integrerer seg også direkte med iPhoto slik at du raskt kan finne frem bildene du tok i helga.

Du syntes det hørtes stilig ut? Sjekk ut denne videoen som viser Skitch i aksjon:


Du finner mer informasjon her: http://plasq.com/skitch.

Trenger du en invitasjon kan du enten melde deg på her, poste her eller prøve InviteShare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer