Skarpere bilder - helt gratis!

Metacreations utvikler sofistikerte programmer og hjelpemidler for bildebehandling, og er blant annet kjent for Kai´s Power Tools og Canoma. Nå lanserer selskapet et nytt konsept med enkeltstående plugg-inn moduler til bildeprogrammer, og hvis du er rask, kan du sikre deg et avansert bildefilter helt gratis.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer


Det nye konseptet har fått navnet KPT X (hvor Xen i følge Metacreations er din fantasi), og består av frittstående plugg-inn moduler for spesielle arbeidsoppgaver som bildeprogrammet ikke dekker på egen hånd. Plugg-inn-modulene er bygget i Photoshop-standard, og det innebærer at de blant annet kan brukes av Metacreations Painter, Corel PhotoPaint, Paint Shop Pro, Microsoft PhotoDraw 2000 og en rekke andre bildeprogrammer som støtter denne standarden. Dette er altså ikke et rent Photoshop-produkt.

Så langt har Metacreations bare utviklet 2 filtre, men flere vil komme til etterhvert. Filtrene koster fra ca. 30 til 50 dollar pr. stk., og kjøpes direkte fra Metacreations websted.

Målgruppen er i følge Metacreations profesjonelle designere som ønsker å kjøpe en spesiell type funksjonalitet for et spesielt prosjekt, men vi tror at også noen entusiaster som ikke jobber med design på heltid kan finne tilbudet interessant.

Gratis for de kjappe

I introduksjonsperioden kan du laste ned KPT Equalizer helt gratis. programmet inneholder tre metoder for å gjøre digitale bilder skarpere. Dette er en av de aller mest kompliserte bildehåndteringsfunksjonene, og egentlig løser ikke noen bildeprogrammer dette spesielt godt, med mindre utgangspunktet er svært bra.

Men du må kjappe deg. Den 31. juli løper tilbudet ut!

Et gelé-filter

I tillegg til Equalizer, tilbyr Metacreations KPT Gel, som koster 49 dollar. Dette programmet lar deg konstruere ulike 3D-effekter. Filteret har en rekke verktøyer av typen paint, splatter, erase, bulge, pinch, smooth, smear og twirl som lar deg påvirke "geléen".

Artikkelen fortsetter under annonsen

3D-objektene du tegner kan deretter blandes med ulike fotorealistiske effekter for å simulere utseendet til gummi, plast, metall o.l.

Slik virker gratisfilteret

I Photoshop (og en rekke andre bildeprogrammer) er det et filter som kalles Unsharp Mask. Sjekk artikkelen Skarpere bilder for mer informasjon om dette. KPT Equalizer ligner på dette filteret, men har mer avanserte justeringsmuligheter, og kan også brukes til å gjøre bilder mer uskarpe (for diverse kreative effekter).

Programmet som lastes ned består av tre forskjellige filtre i pakken:

  • Bounded Sharpen gjør bilder skarpere, og prøver samtidig å unngå halo-effekten (en lysere linje rundt objektene i motivet) som typisk oppstår hvis du bruker Unsharp Mask i bildeprogrammet direkte.
  • Contrast Sharpen har til hensikt å øke kontrasten lokalt i bildet uten å gjøre allerede skarpe områder "overksarp".
  • Equalizer har 9 "slidere" som påvirker skarpheten i området fra lyst til mørkt.

Ikke helt overbevist

Vi har lastet ned Equalizer, og prøvekjørt det noen timer. Inntrykket er at dette er verdt nedlastingspengene, men ikke 29 dollar som det ellers ville kostet. Til det er Photoshop (som vi bruker)så velutrustet på egen hånd, at vi finner nesten de samme funksjonene der.

Har du imidlertid et annet og enklere bildeprogram som støtter plugg-inn-moduler i Photoshop-standard, er pakken vel verdt å laste ned.

Vi er også interessert i å komme i kontakt med bildespesialister/entusiaster som prøver filteret, og som kanskje har andre erfaringer. Send en epost og fortell om dine erafringer. Har du andre tips i samme gate, er vi også svært interessert i det.