BILLIGERE: Med dagens kurser kan du spare mye på å kjøpe iPad i for eksempel Apple Store i New York. Men går den i stykker, kan det bli dyrere.  Foto: Apple
BILLIGERE: Med dagens kurser kan du spare mye på å kjøpe iPad i for eksempel Apple Store i New York. Men går den i stykker, kan det bli dyrere. Foto: AppleVis mer

Skal du kjøpe iPad i USA?

Garantien fungerer globalt, men du mister fem års reklamasjonsrett.

Med rekordlav dollar-kurs shopper mange litt ekstra på USA-tur i disse dager. Og en av de desidert mest populære tingene å ta med seg over dammen er Apples iPad.

Nå har den tredje generasjonen av nettbrettet kommet, men bør du kjøpe den i USA eller Norge?

(Og bør du egentlig kjøpe den i det hele tatt? Vi har testet nye iPad!)

Ja, den er billigere

Det eneste argumentet for å kjøpe en iPad i utlandet, for eksempel i USA, er prisen.

I USA selger Apples egne butikker den billigste utgaven av iPad 3 for 499 dollar, eller 2.830 kroner med dagens kurs. Det dyreste koster 829 dollar, eller 4.700 norske kroner.

Man må legge moms på toppen av disse prisene, men denne ligger som oftest på bare rundt fem prosent. Du får ikke igjen denne momsen når du tar varen inn i Norge, men det kan du få om du kjøper dingsen i andre land. Her forklarer vi hvordan du går frem for å spare opptil 25 prosent på ferieshoppingen!

I Norge selger Apple, og de fleste butikker, iPad for mellom 3.790 kroner for det billigste til 6.390 kroner for det dyreste.

Du kan altså spare mellom 960 og 1.690 kroner på å kjøpe iPad i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

POPULÆRT: Mange vil ha seg en ny iPad 3. Og mange vurderer å kjøpe den i for eksempel USA.  Foto: Pål Joachim Olsen
POPULÆRT: Mange vil ha seg en ny iPad 3. Og mange vurderer å kjøpe den i for eksempel USA. Foto: Pål Joachim Olsen Vis mer


Global garanti

Men så til motargumentet: Hva skjer om iPad-en går i stykker?

I Norge er man beskyttet av reklamasjonsretten, men den gjelder kun når produktet er kjøpt av en norsk butikk. Norsk lovverk gir deg derfor ingen beskyttelse når du kjøper et Apple-produkt i utlandet. Fem års reklamasjonsrett kan du bare glemme, og dermed må du lene deg på Apples garantier.

Slik er du sikker på å få reklamert produktene dine hver gang - "uten kvittering"!

Det følger med ett års garanti når du kjøper en iPad. I denne står det blant annet at Apple kan begrense service til kun landet hvor produktet er kjøpt, men Apple-butikkene DinSide har snakket med forsikrer om at den faktisk fungerer i Norge selv om dingsen er kjøpt i utlandet.

- Garantien for de fleste produktene fra Apple er internasjonal, sier nettansvarlig Mats Weckhorst i Humac til DinSide.

Vi har bedt Apple selv forklare hvordan garantien deres fungerer i praksis. Tradisjonen tro har de valgt å ikke fortelle oss noe som helst.

Norske butikker hjelper deg

Kjøper du noe på butikken på hjørnet, kan du gå til butikken på hjørnet for å få produktet reparert. Kjøper du noe på Apple Store i New York blir det fort mer komplisert. Men ikke nødvendigvis, skal vi tro Apple-butikkene.

- Så lenge produktet er innenfor garantiperioden kan denne leveres til Humac for service. Alle feil og mangler som faller innenfor garantivilkårene vil utbedres uten kostnad for kunden, forteller Weckhorst.

Samme beskjed får vi hos konkurrenten Eplehuset.

- Alle Apple-produkter kan leveres til oss for service, uavhengig av kjøpssted, med unntak av iPhone. Det eneste vi trenger for å kjøre det på garanti er gyldig kjøpskvittering for å verifisere kjøpsdato og sted, sier Marius Jacobsen i Eplehuset Kundeservice til DinSide.

Eplehusets ansatte vil da sørge for både reparasjon og papirarbeid opp mot Apple. Jacobsen tipser også om at det lønner seg å kjøpe produktene i Apples egne Apple Store-butikker, for å være sikker på at garantien blir registrert riktig. Når det gjelder iPhone, skal garantien kun fungere globalt om den kjøpes av Apple selv.

Slik kranglet Anita seg til ny Mac fra Humac

Er det greit å kjøpe elektronikk i utlandet? (Avsluttet)
Ja, det bekymrer meg ikke(78%) 1076
Nei, det tar jeg ikke sjansen på(22%) 298
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du står alene etter ett år

Du kan altså kjøpe en iPad i USA, spare noen tusen kroner, få ett års garanti og levere den til enkelte norske Apple-butikker om du får trøbbel. Det høres vel og bra ut.

Men når dette ene året er over, står du helt alene. Går iPad-en i stykker etter for eksempel to år, har du ikke krav på noe som helst. Hadde du kjøpt den i Norge, hadde du potensielt hatt rett på gratis reparasjon i opptil fem år.

Du bør derfor spørre deg selv hva slags forbruker du er: Kommer du uansett til å kjøpe en ny iPad etter et år kan et kjøp i USA være helt greit. Men har du tenkt til å la den vare, kan det fort bli dyrere med et kjøp i USA enn i Norge.

- Reklamasjonsretten er et av de beste argumentene man har på å heller kjøpe seg den maskinen man ønsker seg i Norge fremfor å spare 200 kroner på å kjøpe den i USA, da reklamasjon stiller omtrent like sterkt som garanti her, sier Jacobsen i Eplehuset.

- Vi kan også foreta reparasjoner på alle produkter, utenom iPhone, utenfor garantiperioden. Men om varen er kjøpt utenfor Norge vil ikke forbrukerkjøpsloven og reklamasjonsretten være gjeldende, stemmer Weckhorst hos Humac i.

- Det vil da alltid bli sendt et prisoverslag til kunden før det foretas en reparasjon.

Les dette før du tar med deg maskinen ut i vår