Foto: TK
Foto: TKVis mer

Skaff deg en rambo-mus

Uten å gå til anskaffelse av ny mus, kan du forvandle din eksisterende til en programbehandler som med enkle håndleddbevegelser kan utføre nær sagt hva det skulle være. Det eneste du trenger er et lite program fra Pointix.

Pop-Mouse fra Pointix er et svært hendig lite program som øker funksjonaliteten til musen din noe ganske betraktelig (programmet ble tidligere kalt Pointix Engine).

Med en vanlig to-knapps mus, hvor du er vant til å operere med funksjonene høyre- og venstre-klikk, samt dobbelklikk, får du med ett lagt til åtte nye grunnfunksjoner. Og i kombinasjon med skift- og kontroll-tastene dine, får du til sammen ikke mindre enn 24 nye funksjoner lagt direkte under musen din.

Hemmeligheten ligger i spesielle bevegelser du kan gjøre med musen. Pop-Mouse oppdager disse og forvandler ganske enkelt musen fra å være et munnladningsvåpen til å bli en automatrifle.

Her er det bare å spytte ut kommandoer og handlinger, og etter hvert som du får funksjonene inn i fingrene – eller rettere sagt håndleddet – vil Pop-Mouse øke din effektivitet i behandling av programmer og dokumenter. Her kan det gå fort – til tider kanskje for fort.

Border og glick

De åtte grunnfunksjonene hvor du selv kan skreddersy kommandoene, er delt i to grupper. Dels vil én av fire pop-up-menyer med ulike valgmuligheter dukke opp når du beveger musen ut mot hver av kantene til skjermen, dels kan du rulle musen med klokken eller mot klokken, eller bevege den frem og tilbake vertikalt eller horisontalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På engelsk kalles kantfunksjonene for border, mens bevegelsesfunksjonene kalles glick – sammensatt av ordene glide-click, et glideklikk, altså. Når du utfører en border eller glick, blir den tilsvarende kommandoen utført.

Pop-Mouse kan foreta flere ulike typer kommandoer, for eksempel åpne et program, åpne et dokument eller en hjemmeside på Internett, åpne ditt epost-program for å sende epost til en spesifisert adresse, utføre en makro eller få opp en skreddersydd meny som inneholder andre kommandoer. I det hele tatt, alt du kan utføre på PCen din, kan du legge under Pop-Mousen din.

Skreddersydd mus

Slik Pop-Mouse er satt opp av Pointix ved levering, vil en liten opp-og-ned bevegelse med musen skifte fokus på åpnede programmer. En rulling mot klokken fører på den annen side nettleseren din en side tilbake, mens rulling med klokken fører deg en side frem.

Pop-Mouse er svært allsidig og kan fullstendig skreddersys etter brukerens behov. Både border og glick kan tilegnes akkurat de kommandoer eller funksjoner som du selv ønsker.

I utgangspunktet får kantfunksjonene en meny til å sprette frem med ulike valgmuligheter, som du selvfølgelig kan endre etter behov, mens en av glide-klikkene vanligvis fører til at en kommando iverksettes direkte. Alle menyer kan låses til skjermen, hvis ikke, lukkes de automatisk når en annen funksjon får fokus.

Faktisk er det så mange funksjoner som plutselig blir gjort mulig med musen, at det til tider kan være vanskelig å huske hva de forskjellige musebevegelsene fører til. Da er det greit å ha en liten monitormeny åpen i det ene hjørnet av skjermen, som viser de åtte grunnfunksjonene og skifter når skift- eller kontrolltasten holdes nede.

Løst håndledd gir overraskelser

Flere småprogrammer leveres sammen med Pop-Mouse, som for eksempel en planlegger, en huskeliste, et lite arkivprogram, et memoprogram, kalkulator og et timeglass. De fleste programmene er kanskje ikke så spennende, siden de fleste brukere allerede har varianter av disse på sine maskiner, men timeglasset er en liten, nyttig sak. Der kan du etter en selvvalgt tid få en påminner om noe du må huske å gjøre.

I det hele tatt er Pop-Mouse et svært hendig og lite program, men krever litt tilvenningstid: Før bevegelsene er skikkelig innarbeidet i håndleddet, kan du uforvarende bli påført en del overraskelser – som at nettleseren plutselig spretter en side tilbake, eller at et dokument lukkes uten at du egentlig hadde tenkt deg det.

Pop-Mouse krever rundt 10 MB plass på harddisken og kan lastes ned fra Pointix sin hjemmeside på www.pointix.com. Du får teste programmet gratis i 21 dager. For fortsatt bruk må du registrere deg, men det er ingen fare for at dette ruinerer deg: Prisen er bare 19,95 dollar.