Skade på PC ved av/på

Publisert
Sist oppdatert


Heisann!

Det går en stor diskusjon på skolen om PCen har det best på 24/7 eller om den bør tas av om natten.

Eg vet det at den ikke tar skade av å stå på, men folk her sier at den kan ta skade av å bli slått på og av (og da tenker eg på av om natten og på igjen på dagen)-

Takker på forhånd.

MVH
Trond

Datadoktoren svarer

Hei Trond!

Direkte skade vil jeg ikke kalle det, men snakker vi om slitasje så ja - komponentene i maskinen blir slitt av at du slår PCen av og på. Men den blir også slitt av å stå på hele tiden.

Da dette er en problemstilling som dukker opp fra tid til annen, og det er mange faktorer inne i bildet, skal jeg utbrodere svaret litt (sånn at dere har noe å diskutere i lunsjen):

Som du vet blir PC-komponenter varme under bruk. Det er heller ingen hemmelighet at varme ting ekspanderer, for så å trekke seg sammen når de kjøles ned. Slik termisk slitasje sliter naturlig nok på komponentene mer enn en konstant og jevn temperatur, og derfor er det også som du sier mange som ikke slår av PCen i det hele tatt - for å unngå "skade".

På den annen side er maskinvare meget solid og pålitelig i "våre dager". Moderne elektronikk er såpass billig - og utviklingen går såpass fort - at det egentlig skal gjøres godt å "slite ut" elektroniske kretser før de uansett er klare for museum. Ta for eksempel en TV, den skrues av og på hele tiden uten at vi tenker på at det sliter ekstra.

Et annet punkt er at selv om den termiske slitasjen vil øke, vil likevel den totale slitasjetiden gå ned. Hvorvidt den går ned nok til at det går opp i opp kommer helt an på dine PC-vaner og er åpent for debatt.

Ved å skru av PCen sparer du også strøm, som igjen sparer miljøet og litt penger for deg. Riktignok er det kanskje ikke all verdens av strøm per husstand vi snakker om, men med såpass mange datamaskiner i verden så blir det fort en god del.

Mens som sagt maskinvaren stort sett er pålitelig, er mye programvare fremdeles uberegnelig. En frisk start på dagen med nylastet operativsystem og blankt minne er en grei måte å forebygge trøbbel på. (Okei, dette kan gjøres når maskinen er varm også, så det er kanskje ikke et SÅ bra argument...)

Og til slutt har du jo - som med de fleste andre elektriske apparater - en liten men reell brannfare.

Sluttpoenget mitt er hvertfall er at du slett ikke skal bekymre deg om slitasje på PCen. Millioner av datamaskiner skrues av og på hver eneste dag, og hverken brukere eller bransjen ser ut til å synes slitasje er noe problem, bortsett fra med harddisker (derav alt maset om backup...). For et par stakkarslige timer er det nok ikke noe poeng i å skru PCen av, men for lengre perioder som over natten kan det være en god idé.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer