Utstyr for USB-C:

Sju ting du kan putte i USB-C-porten

Har du kjøpt deg ny PC det siste året, er det stor sjanse for at den er utstyrt med den nye USB-C-porten. Nå begynner utvalget av utstyr du kan koble til, å bli interessant. Her får du noen tips.

NY USB-PORT: Din nye PC har mest sannsynlig en slik port. Som du ser, avviker den ganske mye fra den klassiske USB-A-porten ved siden av. Her forteller vi deg hva den nye porten kan brukes til. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NY USB-PORT: Din nye PC har mest sannsynlig en slik port. Som du ser, avviker den ganske mye fra den klassiske USB-A-porten ved siden av. Her forteller vi deg hva den nye porten kan brukes til. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USB-C er navnet på porten som på sikt skal overta for den klassiske USB-A-porten, og som dukker opp på stadig flere PC-er, mobiler og nettbrett.

Den nye porten har noen åpenbare fordeler, her er de viktigste:

1. Den er vesentlig mindre enn den gamle
2. USB-pluggen passer begge veier
3. Den leverer effekt på inntil 100W, og kan dermed forsyne strøm til tilkoblet utstyr.
Det går også andre veien, så PC-er kan lades gjennom USB-C-porten.

USB-C-grensesnittet kan dessuten ha støtte for en rekke forskjellige kommunikasjonsprotokoller, som for eksempel Thunderbolt, DisplayPort og PCI-Express - i tillegg til vanlig USB-data. Målet er at USB-C på sikt skal bli den eneste porten du trenger, og vi har allerede sett flere PC-er som er strippet for alt annet enn USB-C, som Apples MacBook og HP Spectre 13.

Du kan lese mer om alle fordelene med USB-C i denne artikkelen.

Så hva med utstyr? Her har vi samlet et knippe nyttige saker som kan kobles til USB C-porten. Vi har også tatt med priser og lenke til butikker hos Prisjakt:

#1: USB-C til Gigabit nettverk

Foto: Targus
Foto: Targus Vis mer

Vi begynner med det enkle, og en sak som er spesielt nyttig der trådløst nett ikke er tilgjengelig eller fungerer dårlig. Og det er slik at mange nye PC-er ikke leveres med støtte for kablet nett, og da trenger du en overgang. Denne enkle saken fra Targus løser biffen, og sørger for at du kan overføre data med en hastighet på inntil 1000 megabit via ethernet-kabelen.

Pris: Fra 237 kroner

#2: USB-C minnekortleser

Foto: Deltaco
Foto: Deltaco Vis mer

Mange av oss trenger fortsatt å få hentet ut bildene fra digitalkameraet på en effektiv måte. Da trenger vi en minnekortleser, som også har blitt borte på mange nye bærbare PC-er. Denne kortleseren fra Deltaco støtter en haug med korttyper, og overfører filene med en hastighet på inntil 5 Gbps. Den er dessuten rimelig.

Pris: Fra 141 kroner

#3: USB-C minnepinne

Foto: Sandisk
Foto: Sandisk Vis mer

Det er ikke bare PC-er som er utstyrt med USB-C-port, men også mobiler og nettbrett. Investerer du i en minnepinne med USB-C-plugg, kan du bruke den på alle enhetene, og enkelt frakte og dele data mellom dem. Utvalget av USB-C-minnepinner er foreløpig langt fra like stort som for USB-A-porten, men enkelte finnes, som denne fra Sandisk. Den får du i inntil 128 GB kapasitet, og den har en overføringshastighet på respektable 150 MB i sekundet.

Pris: Fra 506 kroner (128 GB-utgaven)

#4: USB-C-harddisk

Foto: Lacie
Foto: Lacie Vis mer

Med USB-C-grensesnittet kom også muligheten til å koble til store, eksterne harddisker uten behov for strøm fra veggen. Dermed kan du boltre deg med kapasiteter på inntil 8 terabytes, med kun en USB-C-kabel i tillegg. Denne harddisken fra Lacie har imidlertid et ess i ermet: Kobler du den også til nettstrøm, kan den samtidig lade PC-en gjennom USB-C-kabelen.

Pris: Fra 2.999 kroner (8 TB-utgaven)

#5: USB-C-dokking

image: Sju ting du kan putte i USB-C-porten

Mange nye PC-er har begrenset utvalg av tilkoblinger. Da kan en USB-C-dokking være en god løsning. En slik kan gi deg flust med tilkoblinger, omtrent som en stasjonær PC. Det finnes flere slike på markedet nå, og denne fra Satechi skal fungere på tvers av PC-merkene (inkluder Mac), og gir deg blant annet både HDMI-utgang med støtte for 4K-oppløsning, USB-A-porter, minnekortleser og nettverk.

Pris: Fra 899 kroner

#6: USB-C skjerm

Acer H277HK. Foto: Acer
Acer H277HK. Foto: Acer Vis mer
Asus ZenScreen. Foto: Acer
Asus ZenScreen. Foto: Acer Vis mer

Takket være at både strøm og data kan overføres gjennom samme USB-C-kabel, kan også skjermer forsynes med nok strøm til at den ikke trenger en strømkabel i tillegg. Det har dukket opp en rekke USB-C-skjermer den siste tiden, en av de mest avanserte er Acer H277HK. Dette er en 4K-skjerm på 27 tommer, med et avansert IPS-panel.

Portable skjermer med berøringsskjerm er også en mulighet som har kommet den siste tiden. Disse er spesielt myntet for brukere av bærbare PC-er som ønsker en toskjermløsning når de er på farten. Asus ZenScreen er et slikt produkt. Den måler 15,6 tommer (som på veldig mange bærbare PC-er), og er utstyrt med IPS-panel med full HD-oppløsning. Det følger med et deksel og en penn for presisjonsarbeid.

Pris Acer H277HK: Fra 5.795 kroner
Pris Asus ZenScreen: Fra 2.990 kroner

#7: USB-C nødlader

Foto: Kanex
Foto: Kanex Vis mer

Nødlader til PC er ganske sjelden kost, men dersom du har en PC som lades gjennom USB-C-porten, finnes det nå noen produkter tilgjengelig. Kanex GoPower USB-C er egentlig myntet på Apple MacBook, og det store 15.000 mAh-batteriet skal være nok til å fullade Mac-en to ganger. Nødladeren kan også brukes til å lade mobiler og nettbrett.

Pris: Fra 888 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!