<strong>FOR TIDLIG:</strong> Åtte år før første iPad, var Microsoft på banen med sin Tablet PC. Men nesten ingen kjøpte den, og produktet ble snart avskrevet som en av mange teknologiske flopper gjennom historien. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FOR TIDLIG: Åtte år før første iPad, var Microsoft på banen med sin Tablet PC. Men nesten ingen kjøpte den, og produktet ble snart avskrevet som en av mange teknologiske flopper gjennom historien. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Teknologisk tilbakeblikk:

Sju produkter som kom før vi var klare for dem

Ideene var ofte geniale, men produktene ble ofte for dyre og gjennomføringen sto ikke alltid helt til forventningene.

Publisert

Mye av den teknologien som vi knapt kan klare oss uten i dag, var en gang i tiden rene science fiction. Men bak hver eneste suksess står det som regel en haug med fiaskoer – inkludert produkter som rett og slett kom på markedet for tidlig, lenge før du og jeg var moden for dem.

I denne artikkelen har vi samlet noen av dem, flere av dem har blitt omtalt her på Dinside gjennom vår snart 20 år lange historie. God fornøyelse!

#1: VR-brillene Olympus Eye-Trek

<strong>20 ÅR FOR TIDLIG?:</strong> VR-briller fra Olympus. Dinside testet dem i 1999. Foto: Olympus
20 ÅR FOR TIDLIG?: VR-briller fra Olympus. Dinside testet dem i 1999. Foto: Olympus Vis mer

Begrepet Virtual Reality hørte vi allerede første gang på tidlig 90-tall, og VR-briller er heller ingen ny oppfinnelse. I 1999 kom Olympus på banen med sin VR-brille Eye-Trek, 15 år før Google, Oculus Rift og de andre kom med sine mer modne løsninger.

I vår test fra 1999 sa vår teknologiekspert Thomas Marynowski blant annet at Olympus-brillene var kule, men at de ikke kunne brukes til noe særlig. Bildekvaliteten var dessuten dårlig, de var tunge og ubehagelige, og til spilling foretrakk vi fortsatt «den gode gamle 17-tommeren».

Konklusjonen var derfor klok: «Vi kan derfor ikke anbefale å bruke ca. 5.000 kroner på en så umoden teknologi.»

#2: Den norske elbilen City Bee (senere Think)

<strong>ALTFOR TIDLIG:</strong> Mange år før elbil-boomen var et faktum, hadde Think gått konkurs flere ganger. Foto: Think
ALTFOR TIDLIG: Mange år før elbil-boomen var et faktum, hadde Think gått konkurs flere ganger. Foto: Think Vis mer

I dag selges det nesten like mange elbiler som dieselbiler, og vi forventer at om få år vil biler som bruker fossil brensel være borte fra butikkene. Men visste du at det ble produsert elbiler i Norge allerede på begynnelsen av 90-tallet? Under OL på Lillehammer i 1994, presenterte selskapet Pivco sin lille toseter City Bee. I tillegg til elmotor hadde den et karosseri av glassfiber.

Senere skiftet elbilen navn til Think, og hadde flere eiere og opplevde flere konkurser før eventyret var endelig over i 2011 – rett før elbil-boomen her til lands var et faktum.

Think har blitt omtalt på Dinside en rekke ganger. Du finner artiklene på denne samlesiden.

#3: Tidlige nettbrett

<strong>TABLET PC:</strong> 8 år før den første iPaden, hadde Microsoft klokkertro på at deres Tablet PC skulle bli allemannseie. Slik gikk det slett ikke, teknologien var umoden og prisen for høy. Foto: Microsoft
TABLET PC: 8 år før den første iPaden, hadde Microsoft klokkertro på at deres Tablet PC skulle bli allemannseie. Slik gikk det slett ikke, teknologien var umoden og prisen for høy. Foto: Microsoft Vis mer

Det var først da Apple lanserte sin første iPad i 2010, at folk gikk mann av huse for å kjøpe seg et nettbrett. Men Apple var langt fra først. Allerede på slutten av 90-tallet var det flere produkter i emning, enkelte av dem kom også på markedet.

<strong>WEBPAD:</strong> Cyrix viste frem dette nettbrettet allerede i 1998. Foto: Torvald Kvamme/Dinside
WEBPAD: Cyrix viste frem dette nettbrettet allerede i 1998. Foto: Torvald Kvamme/Dinside Vis mer

Så tidlig som i 1998 omtalte vi produktet Webpad fra Cyrix, som «truet papirmediene». Den skulle kunne leveres med både 56K modem og en innretning som kunne overføre dataene trådløst via radiosignaler. Den hadde også innebygd batteri, slik at man ikke trengte ledninger i det hele tatt, ifølge vår journalist.

Noen år senere kom Microsoft på banen med sin Tablet PC, men den var både treg og ikke minst dyr. Den kjørte en egen versjon av Windows XP kalt Tablet PC edition – men brettet var helt ubrukelig uten pennen som fulgte med. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Microsoft har imidlertid hatt større suksess de senere årene med sine Surface-brett.

Tidlige sosiale nettverk

<strong>FØR FACEBOOK:</strong> LiveJournal var tuftet på mange av de samme idéene, men tjenesten ble dårlig forvaltet. Skjermdump: Wayback Machine
FØR FACEBOOK: LiveJournal var tuftet på mange av de samme idéene, men tjenesten ble dårlig forvaltet. Skjermdump: Wayback Machine Vis mer

I dag bruker «nesten alle» Facebook, men allerede i 1999 så LiveJournal dagens lys. I likhet med Facebook var dette et nettsted der skolekamerater kunne holde kontakten gjennom innlegg med kommentarer, bare at det ble lansert flere år tidligere.

Faktisk rakk nettstedet å bli svært populært, men mange dårlige avgjørelser i ledelsen, inkludert overdreven bruk av reklame og endringer av funksjonalitet uten å konsultere brukerne, gjorde at interessen etter hvert dabbet av. Da Facebook ble lansert i 2007 ble LiveJournal noe de fleste omtalte i fortid, men tjenesten eksisterer fortsatt, nå under russiske eiere.

Friendster var et annet, Facebook-liknende sosialt nettverk, som ble lansert i 2002. Det ble også svært populært, og hadde over tre millioner brukere bare noen måneder etter lanseringen.

Toppen ble nådd i 2008, med 115 millioner registrerte brukere.

Konkurransen fra Facebook ble imidlertid for stor, og Friendster forsvant for godt i 2015.

PC-en Xerox Star

VINDUER OG IKONER: Xerox var først ute
VINDUER OG IKONER: Xerox var først ute Vis mer

Glem Microsoft Windows, IBM OS/2 og Apple MacOS. Det var Xerox som først var ute med en datamaskin med mus, grafisk brukergrensesnitt, vinduer og skrivebord på skjermen. Det skjedde allerede i 1973, med maskinen Xerox Alto. Denne ble imidlertid kun brukt internt i selskapet, og kom aldri som noe kommersielt produkt.

Det gjorde derimot Xerox Star (modell 8010). Den kom i butikkene i 1981, to år før Apple Lisa. Det største problemet var prisen. Omregnet i norske kroner kostet selv den billigste modellen godt over 120.000 kroner.

Verken Microsoft eller Apple har benektet at de lot seg inspirere av Xerox under utviklingen av sine operativsystemer, som råder på PC-markedet den dag i dag.

Smarttelefonen Ericsson R380

<strong>FØRSTE «SMARTPHONE»:</strong> Bak tastaturet på Ericsson R380 skjulte det seg en svær skjerm. Skjermdump: Youtube
FØRSTE «SMARTPHONE»: Bak tastaturet på Ericsson R380 skjulte det seg en svær skjerm. Skjermdump: Youtube Vis mer

Det fantes telefoner med trykkeskjerm og utvidet funksjonalitet før Ericsson R380, men dette skal ha vært den første telefonen som ble omtalt som «smartphone», da den ble lansert i år 2000. Operativsystemet var Epoc (senere Symbian).

R380 var banebrytende på flere måter, ikke minst var den ikke noe større enn en vanlig mobiltelefon på den tiden, og den hadde en stor monokrom trykkeskjerm under flipp-ut-tastaturet. Likevel var ikke teknologien helt moden.

Du fikk tilgang til epost, kalender, avtalebok, kalkulator og flere andre apper, men R380 hadde en stor svakhet: Du kunne ikke installere dine egne apper på den, til tross for at det var mulig på PDA-er som brukte operativsystemet.

Dessuten var den kostbar, i en oversikt fra 2000 fant vi at prisen startet på 6.990 kroner i fysiske butikker, men noe billigere på nett.

Dinside omtalte telefonen sist i 2001.

Smartklokka Microsoft Spot

<strong>FOR LITE, FOR TIDLIG:</strong> Microsoft fikk aldri noen stor suksess med smartklokka Spot. Foto: Microsoft
FOR LITE, FOR TIDLIG: Microsoft fikk aldri noen stor suksess med smartklokka Spot. Foto: Microsoft Vis mer

11 år før Apple Watch, annonserte Microsoft sin smartklokke Spot i 2004. Klokka var blant annet i stand til å motta meldinger fra chattetjenesten Windows Messenger, nyhetsoverskrifter, værvarsel med mer.

Problemene hopet seg imidlertid raskt opp. En ting var at skjermen var lavoppløst og monokrom, en annen ting var at klokka var svært dyr.

Men det største problemet var at Microsoft brukte en egen, proprietær radioteknologi basert på FM for kommunikasjon mot klokkene, istedenfor standard trådløse teknikker. Dermed ble klokka aldri kompatibel med noe annet trådløst utstyr. Resten er historie.

Kilder: Wikipedia, Microsoft, Olympus, Newscientist, Dinside, Techspot, USA Today og TechRadar

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer