<strong>PÅ TIDE Å BYTTE UT?</strong> Ved å finne ut hvor mange bilder du har tatt med kameraet, kan du estimere hvor mange du har igjen før speilmekanismen kan begynne å svikte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
PÅ TIDE Å BYTTE UT? Ved å finne ut hvor mange bilder du har tatt med kameraet, kan du estimere hvor mange du har igjen før speilmekanismen kan begynne å svikte. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Sjekk hvor mange bilder du har tatt med kameraet

Begynner det å nærme seg grensen?

Publisert
Sist oppdatert

Selv om salget ikke er like høyt som for noen år tilbake, er mange nordmenn i besittelse av et digitalt speilreflekskamera.

Og hver gang du tar et bilde, vippes speilet opp, lukkeren åpner og lukker seg, og speilet vippes tilbake.

Over tid blir denne mekanismen slitt, og mange kameraprodusenter angir derfor hvor mange eksponeringer kameraet bør klare.

LES OGSÅ: Syv fototabber du bør unngå

Hvor mange bilder har du tatt?

<strong><strong>EXIF:</strong></strong> I den såkalte EXIF-informasjonen finner du også hvor mange bilder kameraet har tatt.
EXIF: I den såkalte EXIF-informasjonen finner du også hvor mange bilder kameraet har tatt. Vis mer


Å finne ut av hvor mange bilder kameraet har tatt kan være kjekt av flere årsaker. For det første kan det være greit å få en pekepinn på hvor mye lenger du kan forvente at kameraet ditt vil fungere, og om du skal kjøpe et kamera brukt, er det greit å kunne sjekke hva «lite brukt» egentlig betyr.

Alle kameraer (og mobiltelefoner) legger til ekstra informasjon i bildefila med informasjon som lukkertid, blenderåpning, følsomhet/ISO, hvor bildet er tatt (hvis enheten har GPS), når det ble tatt og mer til.

Ligger i EXIF-informasjonen

Dette ligger i den såkalte EXIF-informasjonen i bildefila, som kan leses av de fleste bildeprogrammer, av utforskeren i Windows (høyreklikk og velg egenskaper), av Finder på Mac (åpne fila i forhåndsvisning og trykk cmd-i) eller for eksempel ved å bruke ExifTool.

De fleste kameraprodusenter merker også bildene med hvilket nummer i rekken de er, som vi har ringet ut i bildet over. I vårt tilfelle har kameraet altså tatt 16.042 bilder.

Er EXIF-informasjonen på engelsk, finner du som regel tilsvarende tall under «Shutter count», «Image count», «Image number» eller lignende.

Nettjenesten Camera Shutter Count lar deg laste opp et bilde for så å få beskjed om hvor mange bilder det har tatt, samt et estimat på hvor stor andel av eksponeringene du har «brukt opp»:

<strong><strong>MYE IGJEN:</strong></strong> Vårt testbilde viser at vi bare har brukt drøye 12.000 bilder av 150.000. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
MYE IGJEN: Vårt testbilde viser at vi bare har brukt drøye 12.000 bilder av 150.000. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


denne siden kan du se hvor mange eksponeringer du kan forvente av en gitt kameramodell, basert på statistikk fra de som har sendt inn.

LES OGSÅ: Her er Googles nye bildetjeneste

[via How-to Geek]

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer