Sikrer deg mot nettyveri

Reiser du mye? I så fall er dette veldig smart.

Såkalt spionvare er ikke særlig trivelig. Dette er programmer som ligger og kjører i bakgrunnen og spionerer på deg - for eksempel i form av en keylogger som sender alle dine tastetrykk til en server på nettet.

Hvordan du kan sikre deg mot den slags, har vi skrevet om i artikkelen Blir du spionert på?.

Ofte er det allikevel vanskelig for deg å beskytte deg mot spionvare; spesielt når du sitter på maskiner du ikke eier selv. Når du setter deg ned på en billig nettcafé i Bangkok, er det vanskelig for deg å vite hvor gode sikkerhetsrutiner de har, eller til og med om eieren har rent mel i posen. Da er det dumt å logge seg på PayPal, for å si det sånn.

Vi har tidligere skrevet om Kyps, som også kan være god sikkerhet når du skal ut og reise. Tjenesten fungerer mot flere populære nettapplikasjoner og gjør at du kan skrive ut et ark med engangspassord i stedet for å bruke det opprinnelige passordet ditt.

Et virtuelt tastatur

En annen løsning er dagens Greasemonkey-skript. Dette er en liten programsnutt du installerer i nettleseren din, og når du dobbeltklikker i et tekstfelt, vises et tastatur slik som dette:

Sikrer deg mot nettyveri


Da kan du klikke på hver bokstav, og såkalte keyloggere vil derfor ikke ha mulighet til å snappe opp tastetrykkene dine (dog bør du sørge for at ingen titter over skulderen din, selvsagt).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste passordet du må huske

For å kunne bruke dette når du er ute og reiser, forutsetter det selvsagt at du har kontroll over hva du får installert og ikke. Derfor vil vi anbefale deg å laste ned den portable versjonen av Firefox eller Opera og legge den på en minneplugg. Denne kan du så stikke inn i USB-porten på maskinen du låner, og så kjører du nettleseren derfra. Greasemonkey-skript kan du både kjøre i Firefox og i Opera.

Her er noen lenker å sjekke ut: