Sikre minnepluggen med EFS

Grønne mapper og filer har sine klare fordeler.

En grønn mappe indikerer at innholdet er kryptert, og dermed utilgjengelig for andre enn deg selv og dem du har delt sertifikatet ditt med. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås
En grønn mappe indikerer at innholdet er kryptert, og dermed utilgjengelig for andre enn deg selv og dem du har delt sertifikatet ditt med. Foto: Alle bilder: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I det siste har vi hatt fokus på hvordan du ved hjelp av gratisprogrammer kan sikre innholdet på eksterne harddisker og minneplugger mot uønsket tilgang. Men visste du at Windows har innebygd støtte for å forhindre slik tilgang?

Vi snakker om EFS - Encrypted File System (kryptert filsystem), som er svært enkelt å bruke, vel og merke hvis du har Windows 7 Professional, Ultimate eller Enterprise-utgaven. Hvis du har Home Premium eller Basic-utgaven på din PC, får du kun mulighet til å dekryptere mapper og filer, ikke opprette dem. Mer om det senere.

Slik gjør du det

For å benytte EFS kreves at minnepluggen eller harddisken er formatert med NTFS-filsystemet. Høyreklikker du stasjonen og velger Egenskaper, ser du fort hvilket filsystem som er brukt:

Sikre minnepluggen med EFS


Du kan formatere stasjonen med NTFS, men merk at du da mister alle dataene som ligger på den fra før. Har du mapper og filer liggende på den allerede, kan du kopiere disse til en midlertidig plassering på en annen stasjon, og kopiere dem tilbake etter at formateringen er utført.

Formatering med NTFS-format gjør du ved å høyreklikke stasjonen og velge Formater..., og velge NTFS fra nedtrekksmenyen:

Sikre minnepluggen med EFS


Med mapper og filer på plass på stasjonen igjen, kan du høyreklikke på mappen eller filen(e) du ønsker å beskytte mot uønsket tilgang, og velge Egenskaper og Avansert:

Sikre minnepluggen med EFS


Huk av for Krypter innhold for å sikre data, og trykk OK-knappen:

Sikre minnepluggen med EFS


Så snart du har gjort dette, vil du se at mappe- og filnavn vil endre farge i Utforsker.

Lag kopi av sertifikatet

Du vil nå få spørsmål om du vil sikkerhetskopiere et krypteringssertifikat. Det anbefales på det sterkeste. Dette er din nøkkel til de krypterte mappene og filene, som du trenger dersom du skal åpne dem på en annen PC.

Hvis du ikke får opp spørsmålet, kan du selv initiere sikkerhetskopien ved å skrive Behandle filkrypteringssertifikater i søkefeltet på startmenyen, og trykker Enter-tasten, og følge veiviseren som dukker opp. Du blir også bedt om å sikre sertifikatet med et passord. På den måten må man ha både tilgang til sertifikatet og kunne passordet for å få åpnet filene:

Sikre minnepluggen med EFS


NB! Lagre sertifikat-filen på et trygt sted, og pass godt på det. Du trenger den hvis du skal få tilgang til dataene på en annen PC, eller hvis PC-en krasjer og du må installere Windows på nytt.

Kobler du stasjonen til en annen PC og prøver å åpne en kryptert fil, for eksempel et dokument, får du feilmelding:

Sikre minnepluggen med EFS


For å få tilgang må sertifikatet installeres på denne PC-en. Dobbelklikk eller høyreklikk på det, og velg Installer PFX. Følg deretter veiviseren, tast inn riktig passord - og du kan åpne filene:

Sikre minnepluggen med EFS


Slik installasjon og dekryptering fungerer i alle Windows 7-utgaver, men merk at i Home Premium og Basic-utgavene kan du ikke gjøre annet enn å lese dem. Gjør du endringer i filene, må de lagres på et nytt, ukryptert sted.

Alternativer?

Hvis du ønsker støtte for både kryptering og dekryptering i disse Windows-utgavene, bør du lese våre artikler om Toucan og TrueCrypt.

Samleside: Kryptering av data

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer