Sikkerhet

Alle angrepene på Windows de siste årene har ikke gått upåaktet hen under utviklingen av Vista. Spørsmålet er om standardnivået ikke er blitt for høyt i det endelige produktet.

Vista er ikke bare bygget for å beskytte deg fra utsiden, men også for å beskytte seg mot deg. Faktisk viser det seg at de fleste tilfellene av datatap skyldes uforsiktighet fra brukeren selv, og slett ikke virus og angrep fra utsiden. Windows Vista tar det meste på alvor, fra bedre kontroll med fildeling, automatiske sikkerhetskopier, versjonslagring til verktøy som detekterer og fjerner spionvare og phishing-forsøk. Bare antivirus glimrer med sitt fravær.

Ultimate-utgaven inneholder dessuten mulighet for å kryptere hele harddisken ved hjelp av Windows BitLocker, som gjør det komplett umulig å hente ut data for uvedkommende dersom harddisken kommer på avveie.

Windows Security Center er selve nerven i sikkerhetsinnstillingene i WIndows Vista.
Windows Security Center er selve nerven i sikkerhetsinnstillingene i WIndows Vista. Vis mer


User Account Control

En nyhet som garantert kommer til å bli omdiskutert, er User Account Control. Dette er ensikkerhetsfunksjon som skal gjøre utilsiktede endringer i systemet nærmest komplett umulig, enten det skjer via et program du kjører, eller skjer etter en aktiv handling fra din side.

User Account Control slår blant annet til hver gang du prøver å endre et filnavn i Utforsker. Resultatet blir svart skjerm et par sekunder, før denne meldingen dukker opp:

Sikkerhet


Det er vel og bra at sikkerheten tas på alvor, men dette blir etter vår mening for mye av det gode. I praksis slår systemet til så ofte at det ikke tok lang tid før vi begynte å lete etter en måte å slå den av. Det lover ikke bra for User Account Control. Vi fant "bryteren" på siden for administrasjon av brukerkontoer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhet


Langt hyggeligere er Backup and Restore Center. Den inneholder fullblods automatisk sikkerhetskopiering av filer og hele partisjoner. Ja, det er nå fullt mulig å ta backup av "alt", og gjenopprette systemet dersom du skulle oppleve et fullstendig krasj, eller bare ønsker å få tilbake PCen slik den var i "gode dager".

Sikkerhet


Funksjonaliteten er begrenset i forhold til spesialløsninger som Norton Ghost og Acronis TrueImage, men har basisfunksjonenen som er tilstrekkelig for mange av oss.

Det er nå også mulig å nå System Restore (systemgjenoppretting) uten å starte Windows, dette krever at du booter PCen fra Vista-DVDen. For å gjenopprette PCen fra et fullstendig image må du også boote fra den samme DVDen.

Tar vare på eldre versjoner

I forlengelsen av System Restore har Windows Vista nå også fått versjonslagring av dokumenter og andre filer som endres av deg eller av systemet. Du behøver ikke å tenke på noe, "skyggelagringen" skjer i bakgrunnen. Skulle du være uheldig å skrive over en fil eller klusse til et bilde eller dokument, er det bare å høyreklikke på den aktuelle filen, og velge skillearket Versions:

Sikkerhet


Deretter er det bare å velge versjonen du ønsker å gjenopprette, og overskrive den maltrakterte filen, eller kopiere den eldre versjonen til en annen destinasjon. Men, og det er et stort men. I Vista er System Restore kun aktivert for systempartisjonen, altså der du installerte operativsystemet, som standard. Hvis du for eksempel har dokumentene dine liggende på på en annen partisjon, vil versjonslagringen ikke fungere, med mindre du manuelt har aktivert System Restore for den aktuelle partisjonen.

Bedre fildeling

Ønsker du å dele filer med andre i nettverket, er sikkerheten også her blitt ivaretatt bedre enn i XP:

Fildelingen i Windows XP var en katastrofe, enkel fildeling uten noen form for autentisering ble anbefalt av systemet. Slik er det definitivt ikke i Vista, hvor tilgangen kan styres på flere nivåer. Det førte til at vi faktisk balte litt før vi fikk kontakt med de delte mappene fra en annen PC på nettverket vårt.
Fildelingen i Windows XP var en katastrofe, enkel fildeling uten noen form for autentisering ble anbefalt av systemet. Slik er det definitivt ikke i Vista, hvor tilgangen kan styres på flere nivåer. Det førte til at vi faktisk balte litt før vi fikk kontakt med de delte mappene fra en annen PC på nettverket vårt. Vis mer


Effektiv foreldrekontroll

Den siste store forbedringen vi trekker fram i denne sammenhengen, er Parental Control, gjerne kalt barnefilter på norsk. Dette er en egen kontrollside der du kan bestemme hva de forskjellige brukerne av PCen kan få tilgang til av interne og eksterne ressurser, og til hvilke tidspunkter.

SikkerhetDu kan for eksempel bestemme at vedkommende kun kan bruke PCen mellom 16 og 20, og har kun tilgang til å kjøre bestemte programmer, og skal ikke ha tilgang til nettsteder med uhumsk innhold.

En gavepakke til alle foreldre med yngre tenåringer i huset.

Les mer: Kompatibilitet og stabilitet

[Ugjyldig objekt (debatt)]