Sikker på at ingen spionerer på PC-en din?

Usynlige programmer kan følge med på alt du foretar deg.

<strong>KAN VÆRE USYNLIG:</strong> Uten at du vet om det, kan det være programmer på PC-en din som spionerer på det du foretar deg. Foto: Creativa Images / Shutterstock / NTB Scanpix
KAN VÆRE USYNLIG: Uten at du vet om det, kan det være programmer på PC-en din som spionerer på det du foretar deg. Foto: Creativa Images / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

I motsetning til datavirus, som smitter over til andre enheter, er spionvare programmer som ligger godt skjult på PC-en din, men som spionerer på det du foretar deg.

Det kan være ulike årsaker til hvorfor de gjør det:

Mange kan for eksempel overvåke hvilke nettsider du besøker, slik at de kan vise reklame i nettleseren din utover de som måtte befinne seg på nettsidene fra før, og som bakmennene da tjener penger på.

Dette kalles adware, eller «annonseprogrammer» om vi skal bruke et norsk uttrykk.

De er kanskje ikke så kritiske i seg selv, men ganske irriterende.

Verre er det med såkalte keyloggere, eller «tastetrykkfangere» på norsk. Der vil all aktivitet på tastaturet bli fanget opp av programmet, som så senere kan sende det fra seg til en server på nettet som bakmennene eier.

Dermed kan bakmennene enkelt snappe opp kredittkortdetaljer, brukernavn/passord-kombinasjoner og andre ting.

Og det er selvsagt langt mer kritisk.

Og kanskje verdt å merke seg – et godt antivirusprogram er ikke nødvendigvis like godt til å avsløre spionvare.

SIKKERT TEGN: Vises slike popupvinduer støtt og stadig på PC-en din, er sannsynligheten svært høy for at PC-en din er infisert med spionvare.
SIKKERT TEGN: Vises slike popupvinduer støtt og stadig på PC-en din, er sannsynligheten svært høy for at PC-en din er infisert med spionvare. Vis mer


Når bør varsellampene lyse?

Ikke all spionvare er så lett å oppdage – det ligger litt i navnet. Men de som er laget for at bakmennene skal tjene penger er noe lettere å oppdage.

GODT TEGN: Har du fått en eller flere verktøylinjer i nettleseren din, er det lurt å være på vakt.
GODT TEGN: Har du fått en eller flere verktøylinjer i nettleseren din, er det lurt å være på vakt. Vis mer

Se etter disse tegnene:

 • Du får popup-reklame på PC-en din i tide og utide; ofte i form av små bokser som spretter opp fra bunnen av skjermen.
 • Når du åpner nettleseren din er startsiden en nettside du ikke kan huske å ha satt som startside.
 • Når du søker direkte i adressefeltet i nettleseren din, brukes en annen søkemotor enn den du forventer (i praksis noe annet enn Google, Bing eller Yahoo, med mindre du selv har valgt noe annet).

 • Du har fått en verktøylinje i nettleseren din du ikke kan huske at du la inn med vilje.
 • Det spretter opp advarsler om at PC-en din kan være infisert med virus, at den er unødvendig treg eller lignende, der du får tilbud om å kjøpe programmet som fikser biffen. Dette er folk du ikke vil gi bort kredittkortnummeret ditt til.
Tasteloggere og den slags trenger imidlertid ikke å gjøre seg til kjenne overhodet og kan derfor være vanskelig å oppdage.

Hvordan finner jeg ut om jeg har spionvare på PC-en?

Ah, godt du spurte. Heldigvis finnes det sikkerhetsprogrammer som spesialiserer seg på den slags, og om du aldri har scannet maskinen med et slikt, er det kanskje på høy tid at du prøver en runde.

Det er flere anerkjente aktører her, og mange av dem tilbyr en gratisvariant av programmet sitt om du bare vil skanne igjennom og fjerne uhumskhetene, der de typisk tar seg betalt per år om du i tillegg ønsker beskyttelse i sanntid, automatisk oppdatering, blokkering av skumle nettsider og andre ekstrafunksjoner.

TESTVINNER: Malwarebytes Anti-malware kommer ofte ut på toppen av lista i tester av sikkerhetsløsninger.
TESTVINNER: Malwarebytes Anti-malware kommer ofte ut på toppen av lista i tester av sikkerhetsløsninger. Vis mer


Her er noen anerkjente løsninger:
Malwarebytes Anti-Malware (gratis og kommer ofte ut på toppen av listene når slike løsninger testes)
Bitdefender Total Security 2016 (finnes i 30-dagers gratis prøveversjon, ellers ¤50 for ett år)
Kaspersky Internet Security (30 dagers prøveversjon, ellers $60 for ett år)
Trend Micro Internet Security (Gratis prøveversjon, ellers £35 for ett år)

Disse programmene kan du altså laste ned og starte, trykke deg igjennom installasjonsveiviseren og følge instruksjonene for å skanne maskinen.

Avhengig av hvor mye du har lagret på den (og hvor rask maskinen din er), kan det brått ta en god halvtime, og etterpå får du en rapport om programmet har funnet noe og muligheten til å la programmet fjerne dem fra maskinen.

Merk at dersom du har spionvare på PC-en, vil det ofte fortone seg i form av en haug av filer, innslag i Windows-registeret, informasjonskapsler i nettleseren og andre ting. Du trenger med andre ord ikke begynne å gråte om antall trusler funnet plutselig blir flere hundre. Det har vi opplevd mang en gang når vi har hjulpet bekjente med den slags.

Merk også at enkelte spionvareløsninger er så intrikat laget at de klarer å blokkere de mest kjente løsningene her. Dermed kan det være smart å prøve mer enn ett sikkerhetsprogram, men sørg for at de ikke brukes samtidig, siden de da ofte vil begynne å tolke hverandre som trusler.

Men hvordan fikk jeg spionvare i utgangspunktet?

Her er noen generelle tips til deg som ikke har lyst på spionvare:

 • Hold datamaskinen oppdatert. Ikke vent i ukesvis når du får beskjed om at en oppdatering er tilgjengelig for operativsystemet ditt, for et program, java, flash eller lignende – ofte innholder slike oppdateringer også kode som tetter kjente sikkerhetshull, og om du ikke oppdaterer blir maskinen din derfor mer sårbar.
 • Vær kritisk når du klikker på lenker. Kanskje spesielt annonser om programmer som skal gjøre PC-en din raskere, sikrere, frigjøre plass på harddisken, fjerne trusler eller lignende.

  IKKE KLIKK! Her er et godt eksempel på noe du ikke bør klikke på. Mange lar seg lure av slike «feilmeldinger» og laster ukritisk ned programmet som skal redde dagen, men som i praksis gjør det motsatte. Foto: malwareresearch.org
  IKKE KLIKK! Her er et godt eksempel på noe du ikke bør klikke på. Mange lar seg lure av slike «feilmeldinger» og laster ukritisk ned programmet som skal redde dagen, men som i praksis gjør det motsatte. Foto: malwareresearch.org Vis mer


  Veldig ofte er de fra useriøse aktører som har helt andre hensikter, men de kan godt være flinke til å lage pene nettsider, så ikke la deg lure der.

  Ta gjerne en titt på nettlesertillegget Web of trust, som automatisk advarer deg om lenker du ikke bør trykke på.

 • Ikke last ned gratisprogrammer fra andre steder enn hos de som har laget det. Det finnes mange nettsteder som tilbyr gratis nedlasting av programmer, men de skal også tjene penger, og derfor får du ofte med andre programmer på kjøpet. Se bare hva som skjedde da HowToGeek lastet ned de 10 mest populære gratisprogrammene fra download.com.

  Søk gjerne litt på nettet om du er interessert i å laste ned et program. Skriv gjerne programmets navn etterfulgt av «malware», «scam» eller lignende i søkefeltet for å se om andre har negative erfaringer med programmet.

 • Ikke bare trykk neste, neste, neste, ferdig når du installerer programmer. Les det som står på skjermen – ofte kan det være at du får med andre programmer og verktøylinjer på kjøpet, men som regel kan du fjerne et kryss for å unngå det. Ta gjerne en titt på Unchecky, som automatisk krysser vekk den slags for deg.

Hva med meg som har Mac?

La oss kalle en spade en spade – spionvare er et langt større problem på Windows enn det er på Mac. Det betyr ikke at det ikke finnes på Mac, men omfanget er langt, langt mindre.

Som standard er imidlertid OS X satt opp slik at du bare får lastet ned programmer fra Mac App Store, så om du vil laste ned utenom det, må du aktivt oppheve denne begrensningen i innstillingene. Om du aldri har gjort det, kan du være rimelig trygg på at maskinen din er ren.

Hvis ikke kan du eventuelt ta en titt på de beste antivirusprogrammene for Mac.

>> Flere artikler om datasikkerhet