Sikker flytting av data?

Spørsmål:

Hei,

Min interne harddisk begynte å nærme seg full så jeg kjøpte en ny ekstern harddisk av typen Maxtor One-touch 300 GB PS for å flytte data over til denne. Jeg kopierte data over for å kunne sammenligne størrelse, antall filer etc for å sjekke om overføringen hadde gått greit. Da fikk jeg dette resultatet:

Str gammel harddisk: 105 531 193 202
Str ny harddisk: 105 531 182 962

Mine filer ble samlet sett litt mindre på den nye harddisken. Men det stopper ikke der. Ressursbruk av harddiskplass ble motsatt, slik det vises nedenfor:

Diskplass brukt gammel harddisk: 105 468 381 433
Diskplass brukt ny harddisk: 105 577 932 480

Diskplass brukt på den nye harddisken er altså større enn hva som er tilfelle med den gamle.

At det er forskjell mellom mengde data vs plass som blir brukt på harddisken har jeg hørt er naturlig (innen visse grenser), men at det er forskjell mellom sammenlignbare kategorier mellom to forskjellige harddisker har jeg ikke hørt, og slett ikke når mengde data viser mindre på den nye mens brukt plass på samme disk blir mer.

Jeg har snakket med selger som ikke kan gi en forklaring eller bekrefte at alle mine data er overført.
Filene er stort sett fotografier i JPEG, TIFF og RAW. Jeg har ikke benyttet komprimering annet enn det som naturlig ligger i JPEG og TIFF, hverken på den gamle eller den nye disken.
Antall filer og mapper er likt på begge disker.

Nå er jeg usikker på om jeg kan slette dataene som ligger på den gamle harddisken siden jeg ikke vet om all data er kopiert over til den nye. Jeg kan heller ikke sette meg til å gå igjennom mer enn 20 000 filer.

Kan du berolige meg ved å si at slike forskjeller kan være naturlige og / eller anbefale et program som kan sammenligne diskene?

mvh
Diskman

Artikkelen fortsetter under annonsen


Datadoktoren svarer:

Hei,

At det er en liten forskjell i diskbruk avhenger av hvordan dataene er lagret på de forskjellige diskene. Husk at disker ikke lager lineært, men er organisert i spor og sektorer med en viss kapasitet. Hvordan filstørrelsene "går opp" i dette vil variere mellom disker. Til og med mellom to identiske disker, hvor data kopiereres fra den ene til den andre, vil det bli forskjeller.

Jeg er ganske sikker på at kopieringen er ok. For å sjekke dette kan du bruke et gratis program som finner like filer, og kjøre dette på de mappene du ønsker. Her sjekkes både størrelse og sjekksum, så det skal mye til om du får rapport om identiske filer som likevel er forskjellige...

Programmet er egentlig laget for å finne flere (unødvendige) forekomster av filer, men det vil også kunne løse ditt problem.

Programmet finner du her

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]