Rattet leveres komplett med pedaler og to spill.
Rattet leveres komplett med pedaler og to spill.Vis mer

Sidewinder Force Feedback Wheel:Forferdelig navn, fantastisk leketøy

Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel har et forferdelig navn. Men det har altså alle egenskapene som skal til for å gjøre selv den mest blaserte biljournalist svett i pannen og klam i hendene.

Dersom det ikke kommer noen nye artikler hos Dinside Bil – www.dinside.no/bil -- i dag, er nok forklaringen ganske så enkel: Bilskribentene våre har ”vært nødt” til å teste Microsofts nyeste ratt.

Det innebærer i praksis at uforholdsmessig store deler av dagen går til å ”teste” Corvette’er, Ferrarier, rådyre Mercedeser og det som verre er – i spillet Need For Speed III. Det innebærer også at de pent må bytte på å kjøre rundturer i en Formel 1-bil (eller to) i Monaco, og at resten av huset må finne seg i både høylytte billyder og banneord fra et kontor som vanligvis er nokså stille (fordi bilredaksjonen er mye ute og kjører).

Forteller om veien

Grunnen til bilredaksjonens utilgjengelighet er altså Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel. Dette er et ratt som ikke bare lar deg rote passivt rundt i bilspillene dine, det ”forteller” deg til og med hvilke underlag du kjører på, om du blir påkjørt bakfra, om du smeller inn i noen fjellvegger for mye osv.

Eksempel på biljournalist som heller burde skrevet egne artikler.
Eksempel på biljournalist som heller burde skrevet egne artikler. Vis mer

Kjører du f.eks. på en humpete vei, humper rattet opp og ned. Er motstanderne litt for nærgående, rykker det hardt til i rattet mens det vris til den ene eller andre siden. I det hele tatt – Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel klarer å gjøre bilspill enda litt råere...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sidewinder Force Feedback Wheel trenger ikke clutch. I likhet med Formel 1-biler, ligger giringen på baksiden av rattet, med høyre knapp girer du opp, med venstre girer du ned. De to medfølgende pedalene plugges inn i rattet, som så plugges inn i PCens joystick-inngang.

Personlig har jeg aldri vært så alt for opptatt av bilspill – til tross for min interesse for biler. Hovedgrunnen til dette har vært den fullstendig manglende ”følelsen” av bilkjøring disse spillene egentlig har gitt.

Men kombinasjonen av nye spill – som f.eks. Need for Speed III og Test Drive 5 – og ratt med pedaler, har gjort en del med min ”bilspill-aversjon”. Og nå har det altså dukket opp et produkt jeg ikke må finne på å kjøpe, i hvert fall ikke dersom jeg har planer om fortsatt å være gift.

Lånt eksemplar redder ekteskapet

Heldigvis har vi bare fått låne et eksemplar av Sidewinder Force Feedback Wheel, ellers hadde ikke denne artikkelen vært skrevet til i dag. For dette lille leketøyet har gjort det ene bilspillet etter det andre virkelig avhengighetsskapende. Når man setter seg ned for å ”prøve” rattet, tar det dessverre ikke mange rundene før man nekter å reise seg igjen. ”Bare én runde til, bare én runde til” osv. osv...

Og neida, dette rattet er ikke perfekt. For eksempel kan du bare svinge det litt i overkant av én full runde fra den ene siden til den andre, mens vanlige ratt kan ha en ”gang” på opptil tre fulle omdreinger. Dermed bruker man litt tid på å lære seg ikke å overkompensere. Enkelte spill reagerer litt tregt på rattdreininger – men dette er nok vanligvis selve spillets feil, ikke rattet.

I tillegg er rattet nokså lite. Vi innser selvfølgelig at det ikke kan være så mye større når vanlige brukere skal få plass til det, men størrelsen må selvfølgelig nevnes i en såpass seriøs omtale.

For det tredje må du ikke glemme at rattet er såpass utformet at det ikke finnes noen måte å skjule det på dersom sjefen skulle komme uventet innom kontoret ditt...

Men slik er livet.

Rått

Hovedsaken er at Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel er rått, helt rått. Det er et av de produktene bilentusiastene hos oss bare må ha, et produkt som jeg nok kommer til å sørge for at de ikke får, nettopp fordi de også må ha fritid til å jobbe overtid i...

Force Feedback Wheel er noe du kan kjøpe deg når du minst fortjener det – og mest trenger det. Men kjøp skikkelige bilspill samtidig, de medfølgende Monster Truck Madness 2 og Microsoft Cart Precision Racing holder ikke (selv om sistnevnte egentlig ikke er så verst).

Ut og kjøp. Dette overgår all verdens bilbaner til jul!

Fakta: Microsoft Sidewinder Force Feedback Wheel
Norsk importør: Microsoft Norge, 22 02 50 00
Pris: ca. kr. 1900, inkl. mva. (varierer litt fra butikk til butikk)