Side 6: Fotokvalitet

Den som tror at man må punge ut med mange tusenlapper for å få god fotokvalitet fra en blekkskriver, må tro om igjen.


HP Deskjet 6540 er den eneste av de tre skriverne som er "ekte" fotoskriver, dersom man følger de gamle reglene om at skriveren trenger minst 6 blekkfarger for å reprodusere fotografier. Men stadig høyere oppløsning og mindre blekkdråper er også viktig, og vår påstand er at de færreste vil oppleve fotoutskriftene fra disse tre skriverne som dårligere enn hva man får på en langt dyrere fotoskriver.

Må bruke lupe

Side 6: Fotokvalitet
HP uten fotopatron
HP uten fotopatron Vis mer
HP med fotopatron
HP med fotopatron Vis mer
Canon
Canon Vis mer
Epson
Epson Vis mer
Side 6: Fotokvalitet
Hvem skulle for et par år siden trodd at en skriver til under tusenlappen noensinne skulle kunne lage fotoutskrifter i denne kvaliteten?
Hvem skulle for et par år siden trodd at en skriver til under tusenlappen noensinne skulle kunne lage fotoutskrifter i denne kvaliteten? Vis mer


Vi kjørte ut de samme fotografiene med og uten fotoblekk i den nevnte HP-skriveren, og forskjellen er i de fleste tilfeller liten. Det var først med vår svært avanserte vektorgrafikk-utskrift i Corel Draw vi tydelig kunne se forskjellene - riktig nok med lupe. Kontrastene var bedre, overganger er mykere, "prikkene" færre, og fargene renere.

Men hvordan klarte de andre to seg mot dette?

Canon iP4000 produserer de minste dråpene, og samme testutskrift viser vesentlig bedre kvalitet enn HP-utskriften som ble foretatt uten fotopatron. Kvaliteten er så høy at den tåler sammenligning med HP-utskriften med fotopatron.

Epson-utskriften er også fine, og bedre enn HP-utskriften uten fotopatron, men er den minst kontraststerke av de tre. Epson benytter pigmentert blekk, og en av innvendingene mot dette er nettopp at fotoutskriftene kan mangle litt "utstråling". Til gjengjeld har disse utskriftene for vane å beholde fargene svært lenge, selv uten å være tildekket av glass eller satt inn i album.

En annen ting som Epson skal ha honnør for, er kvaliteten på fotoutskrifter på vanlig papir. Her er kontrast og fargegjengivelse langt bedre enn hos de andre to.

Canon imponerer mest

Det er samtidig viktig å poengtere at vi her snakker om vurderinger på lupenivå. I praksis produserer alle tre skriverne meget gode fotoutskrifter. Aller mest imponerte ble vi derimot over kvaliteten fra Canon, som til tross for høy hastighet og det faktum at den mangler lys cyan og lys magenta, som regel matcher utskriftene fra spesialskrivere for foto, som HP Deskjet 6540 med fotopatron.

Neste: Oppsummering og konklusjon