Si din mening om musikkformatene!

Da de første MP3-filene dukket opp for noen år siden, syntes de fleste at kvaliteten var svært bra, spesielt når kompresjonen reduserte filenstørrelsen til utrolige 10% av originalen. Men noen påstod at det likevel var mulig å komprimere enda mer, uten å miste lydkvaliteten.

RealNetworks hadde lenge vært på banen med sitt RealAudio-format, men særlig egnet til musikk var formatet ikke. Det var først da Microsoft lanserte sitt Windows Media – format, at kampen om å lage best mulig lyd i minst mulig filer virkelig skjøt fart. Microsoft påstod den gang (1998) at Windows Media Audio ga MP3-kvalitet i halvparten så store filer. Formatet egnet seg spesielt godt til streaming av musikk over Internett, siden det krevde beskjeden båndbredde.

Kampen for tilværelsen

Siden den gang har Windows Media-formatet gjennomgått diverse revisjoner, og versjon 8 ble lansert tidligere i år. Denne gangen lovet Microsoft at formatet ga langt bedre resultat enn i tidligere versjoner, og en bitrate på 64 Kbps skulle etter sigende gi en kvalitet som vanskelig ville la seg skille fra lyden fra en vanlig musikk-CD.

I mellomtiden hadde RealNetworks samarbeidet med Sony for å ta opp kampen med Microsoft. De lanserte sitt RealAudio8-format i fjor, også her ble det lovet CD-kvalitet ved 64 Kbps.

De to gigantene kjemper innenfor samme segment, og krangelen om hvem som er best har pågått lenge.

MP3-formatets renessanse

Tidligere i år kom Thomson Multimedia på banen, ett av selskapene som stod bak MP3-formatet. Nå hadde de klar en ny versjon av MP3-formatet, som de kalte MP3Pro. Selv om dette selskapet har vært litt mer tilbakeholden med å love for mye av formatet, har det allerede blitt lovpriset av musikkentusiaster verden over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har du muligheten til å være med å si din mening om kvaliteten. Vi har lagt ut tre versjoner av to lydklipp, i hvert av de tre formatene. Klippene har forskjellig lydbilde, det første er laget helt og holdent på en PC, basert på loops, virtuelle instrumenter og samples, mens klipp 2 er fra et live-opptak fra en bluesklubb i Oslo.

NB! Andre populære formater, som for eksempel VQF og OGG VORBIS er ikke med i vår sammenligning, da disse ikke egner seg ved lavere bitrater enn 96 Kbit.

Last ned avspillere

Før du laster ned klippene må du ha avspillere som støtter formatene:

Trykk her for å laste ned Thomson MP3Pro Player (1,5 MB)

Trykk her for å laste ned RealPlayer (4,5 MB)
(Hvis ikke ovennevnte lenke fungerer, kan du trykke her).

Hvis du ikke har Windows Media Player på PCen din, kan du laste ned den siste versjonen fra denne siden.

Last ned lydklippene

Høyreklikk på lenkene, og velg ”Lagre som...” for å lagre klippene på harddisken.

Klipp1 - Elektronica (1 minutt)
Ukomprimert WAV-format (10 MB)
RealAudio 8-format (488 KB)
Windows Media 8-format (482 KB)
MP3Pro-format (475 KB) – NB! Husk avspiller som støtter MP3Pro, ellers vil kvaliteten være dårlig!

Klipp2 – Live (1 minutt)
Ukomprimert WAV-format (10 MB)
RealAudio 8-format (488 KB)
Windows Media 8-format (479 KB)
MP3Pro-format (471 KB) – NB! Husk avspiller som støtter MP3Pro, ellers vil kvaliteten være dårlig!

Si din mening

I diskusjonen under kan du utdype din oppfatning av lydkvaliteten, og diskutere den med andre. Husk også å gi din stemme i avstemningsboksen.