Shuttle Spacewalker mini-PC

Åpner du en vanlig PC så er den nesten full av ingenting. Vi har sett på en løsning som har fjernet mesteparten av dette, og resultatet er en svært kompakt tass av en PC.

Shuttle er mest kjent for sine hovedkort, men har i det siste skapt furore i en del kretser med sitt kompakte PC-design Spacewalker.

Systemet er bygget opp om standard PC-komponenter, i motsetning til andre mini-PC design som bruker komponenter fra bærbare. Det gjør konseptet mer fleksibelt, og Spacewalker selges derfor som et ”Barebone” design. Det innebærer at systemleverandører kjøper selve kabinettet med strømforsyning og hovedkort, og selv konfigurerer og monterer resten av komponentene som skal til. Det gir gode muligheter til spesialtilpasning.

Velutstyrt hovedkort

Shuttle Spacewalker mini-PC

Hovedkortet har integrert grafikkdel basert på Savage 4 Pro og har utgang både for skjerm og TV – S-Video og Coax. Dessuten er det 4 USB-porter, 2 Firewire-porter, 10/100Mbit nettverk og integrert lyd.

Det er plass til et PCI-kort, men ikke av den lange typen. Et SoundBlaster Live! er det for eksempel plass til.

Valgfrie komponenter

Vårt testeksemplar kommer fra Valberg data, som har satt opp PCen med følgende tilleggskomponenter:

  • 1 GHz Pentium III
  • 512 MB minne
  • 40 GB Samsung harddisk
  • Teac CD-W516E CD-brenner
  • Samsung diskettstasjon
Plassene for diskettstasjon og CD-ROM er naturlig nok med adkomst forfra, mens harddisken monteres på tvers, i en egen brakett som skyves inn fra baksiden.

Shuttle Spacewalker mini-PC
Shuttle Spacewalker mini-PC

Tilleggskortet plasseres også på tvers, parallelt med hovedkortet rett under harddisken, ved hjelp av et lite kortadapter som settes i PCI-kontakten på hovedkortet.

På vårt testeksemplar var det i stedet montert en ekstra vifte i åpningen for tilleggskort, som blåser den varme luften ut på baksiden.

Operativsystemet var Windows XP Home Edition, og maskinen var kjapp og grei i bruk.
Vi satte inn en DVD-spiller i stedet for CD-brenneren, og maskinen spilte DVD helt tilfredsstillende.

Hvilke bruksområder egner den seg til?

Det umiddelbare inntrykket av den vesle PCen er positivt. Alle synes den er stilig, den støpte lettmetallfronten og lokket i aluminium gir inntrykk av at dette er en liten tøffing.

Shuttle Spacewalker mini-PC

Samtidig er den lett å plassere, siden den tar langt mindre plass enn selv en liten alminnelig PC. Det gjør at den med fordel kan brukes i mange sammenhenger hvor en ordinær PC kan være mer eller mindre problematisk å plassere. Vi tenker oss at både i resepsjoner og i mange kontormiljøer vil brukerne foretrekke en liten kompakt enhet.

I private miljøer kan den plasseres i stua eller annet fellesrom sammen med TV/stereoanlegg, og brukes både som DVD-spiller (hvis du bestiller den med en DVD-spiller i stedet for CD-brenner) og som musikkmaskin. Her kommer den integrerte TV-utgangen til nytte, og trådløst tastatur/mus er et naturlig supplement.

Dessuten kan den være praktisk hvis du trenger en portabel PC i blant, og ikke har bruk for de spesielle egenskapene og begrensningene som en vanlig bærbar har. Gjerne kombinert med en rimelig flatskjerm.

Stille utgave

Maskinen vi mottok var ikke spesielt konfigurert med hensyn til lavt støynivå, hovedvekten var lagt på optimal kjøling. Det som støyer mest er viften i strømforsyningen og viften på baksiden, som begge er en del av grunnsystemet. Den ekstra viften samt prosessorviften, som den norske leverandøren hadde montert, var langt mer støysvake og druknet stort sett i støyen fra de andre viftene.

Valberg data forteller at det arbeides med en spesielt støysvak utgave av maskinen. Den vil da bli utstyrt med en Via C3 800 MHz prosessor som utvikler svært lite varme. Dermed kan også hastigheten senkes på de andre viftene, og kabinettviftene antagelig fjernes helt, avhengig av konfigurasjon.

Vi tror dette vil gjøre maskinen enda mer attraktiv, fordi de fleste av oss ubevisst forventer at en liten maskin skal støye mindre enn en vanlig PC.

Ikke for speedfreaks

Siden arkitekturen begrenser prosessorvalget til Pentium III og Celeron, vil ikke de mest krevende brukerne falle for løsningen. Derimot vil den fungere ypperlig til all slags kontorbruk, Internett og spill som ikke krever de store grafikkresursene.

Men hvis dette formatet blir en suksess, vil vi tro at det dukker opp flere varianter senere. En utgave med støtte for Intel P4 og kraftigere grafikkløsning ville kunne bli en attraktiv spillemaskin, og også egne seg for mer krevende multimediabruk.

Pris og kontaktinfo

Maskinen koster fra 5 990 pluss mva og oppover, avhengig av konfigurasjon. Den rimeligste utgaven inneholder Via C3 800 MHz prosessor, 256 MB minne, 20GB harddisk, CD-ROM leser og diskettstasjon. Skjerm, tastatur/mus og operativsystem kommer i tillegg.

Leverandør er Valberg data www.stealth.no