Sette sammen PCen

I vår lille byggeskole har vi nå endelig kommet til et av de mest spennende områdene: forvandle en liten haug med separate komponenter til en fungerende datamaskin.


Gått glipp av de forrige leksjonene? Oversikten finner du her!

Sist gang tok vi for oss hvilke deler vi trengte og hvordan vi kunne få fatt i dem. Vi var til og med snille nok til å anbefale noen fiks ferdige oppsett.

Siden vår eminente kollega Karin i Dingz.no interessant nok var på jakt etter en god stasjonær PC tok det ikke undertegnede lang tid å overbevise henne om at det var et lignende oppsett hun var på jakt etter. Etter litt overveininger frem og tilbake havnet vi på følgende oppsett:

Sette sammen PCenAntec Solo kabinett og Mist 500W strømforsyning, en ekstra kabinettvifte og et par spenningsregulatorer i tilfelle vi trengte det. Av drev har vi en enkel diskettstasjon, DVD-brenner og Samsung-disken vi spesifiserte i forrige leksjon. Av innmat en Intel Core 2 Duo E6400 som prosessor, Gigabyte sokkel LGA775 hovedkort med i965 brikkesett, 2 GB Corsair minne (800 MHz) og et passivt kjølt GeForce 7600GT.

I det hele tatt viste dette seg å være et meget vellykket oppsett, mer om det litt senere i artikkelen.

Alt som gjenstår er altså å pakke opp (moro) og sette sammen delene (enda morsommere). Siden Karin tross alt aldri hadde bygd PC før var hun ikke sikker på om hun var kvalifisert til noe særlig mer enn å pakke opp. Der tok hun naturlig nok feil.

Om statisk elektrisitet

Hvis vi skriver denne artikkelen uten å nevne farene ved elektrisitet kommer vi så avgjort til å høre det. I denne sammenhengen er vi egentlig ikke opptatt av dere mennesker, men av komponentene, siden noen av disse er svært følsomme for statiske utladninger. Mange anbefaler derfor å gå til innkjøp av en arm- eller fotlenke som du kan koble til jord, slik at du ikke zapper og ødelegger/forkorter levetiden til dine hardt ervervede komponenter.

Men det går også fint an å bruke hue. Pass på at du ikke bruker klær eller fottøy som gjør at du gnistrer, og lad deg selv ut ved å ta på et jordet punkt - en strømforsyning tilkoblet strømnettet er et godt alternativ (den trenger ikke å være "på") - før du behandler de forskjellige delene. En kort intern spørrerunde internt i redaksjonen avslørte at vil til sammen har bygd, reparert og mekket PC i mange tiår uten å ha zappet en eneste komponent - og det helt uten å være konstant jordet.

Vi begynner å sette sammen -->>