Sett opp trådløst nettverk på riktig kanal

Ytelsen kan bli bedre hvis du ikke krasjer med naboen.

Bruker du samme kanal som naboen på det trådløse nettverket ditt, kan ytelsen bli redusert.
Bruker du samme kanal som naboen på det trådløse nettverket ditt, kan ytelsen bli redusert. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mange norske hjem finnes det nå en trådløs ruter som gjør at bærbare PC-er, telefoner og andre enheter kan surfe på nett uten å måtte koble i en kabel.

Ulempen er selvsagt at mange norske hjem også ligger ganske tett, og det gjør at det kan oppstå interferens mellom trådløse nettverk. Det vil igjen gjøre at ytelsen på ditt trådløse nettverk kan bli redusert dersom den trådløse ruteren din er stilt inn på samme kanal som naboen.

Som standard opererer trådløse nettverk på 2,4GHz-båndet, og i Norge har vi 13 kanaler som spenner over 83MHz (fra 2401MHz til 2483MHz), der hver kanal okkuperer 22MHz. Med andre ord er det en ganske stor overlapping mellom de ulike kanalene, som du ser i figuren under:

image: Sett opp trådløst nettverk på riktig kanal


...men hvordan finner jeg ut hvilken kanal jeg bør bruke?

Dersom det viser seg å være en kanal som ikke er okkupert av naboene, er denne absolutt å foretrekke; spesielt hvis den ligger fem kanaler unna nestemann, som du dog neppe vil finne i et borettslag.

Det finnes flere programmer som lar deg scanne trådløse nett i nærheten slik at du finner ut hvilken kanal som har minst belastning der du bor. Helst bør kanalen være en ingen andre bruker, og som er lengst unna nabokanalene. Er kanal 1,3,5 og 11 okkupert, velger du den som er midt i mellom 5 og 11, altså 8.

Aktuelle programmer

image: Sett opp trådløst nettverk på riktig kanal

Windows: inSSIDer
Mac: AirRadar | iStumbler
Linux: Simple Wireless Scanner | Wifi Radar

Android: WiFi Manager (søk i Android Market eller bruk strekkoden til høyre)

...men hvordan ENDRER jeg kanal?

Dette må du gjøre i ruteroppsettet ditt. Avhengig av rutertype er det vanskelig å gi en steg-for-steg-fremgangsmåte som vil gjelde for alle, men du må i hvert fall først logge på ruteren din og deretter finne siden som inneholder et channel-felt der tallet som står i tekstfeltet er mellom 1 og 13. Endre dette tallet til kanalen der du får minst interferens med naboene, ref forklaringen lenger opp. Dette krever en omstart av ruteren.

Du kan jo prøve å kopiere en fil fra en annen maskin i hjemmenettverket før du gjør endringen og sammenligne med ytelsen du får etterpå?

Artikkelen har vært publisert på DinSide også tidligere. Oppdatert sist 11.12.2010

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!