Sett hale på musen

Hvis du ikke er fornøyd med oppførselen eller utseendet til musen din, kan du gjøre noe med det! I Windows er det mange måter å tukte musen.

Du kan kjøpe egne trekk som du kan sette over musen for å få den til å ligne på et dyr, både med og uten bløt pels. Men om den blir behageligere å bruke av den grunn, er en smakssak. I denne artikkelen vil vi konsentrere oss om det du kan gjøre ved å endre innstillingene i Windows.

Foto: Thore G. Andresen Vis mer

For å komme til dialogboksen der du foretar innstillinger som har betydning for musen, klikker du på Startknappen, velger Innstillinger og klikker på Kontrollpanel. Deretter åpner du Mus-ikonet.

Knapper

Foto: Thore G. Andresen Vis mer

Du kan bytte om den primære og sekundære museknappen ved å endre innstillingene i feltet Knappekonfigurasjon. Vanligvis bruker du den venstre (primær) museknappen for å merke, dra og dobbeltklikke, og den høyre (sekundær) for å få opp hurtigmenyer og spesielle dra-operasjoner. Ved å endre fra Høyrehendt til Venstrehendt kan du bytte om disse knappene.

Noen brukere har problem med å klikke raskt nok når de skal dobbeltklikke. Ved å justere glidebryteren "Hastighet på dobbeltklikking", kan du selv velge hvor lenge det skal være lov å vente før maskinen tolker to etterfølgende klikk som et dobbeltklikk. Prøv deg frem ved å dobbeltklikke på trollet i esken.

Musepekere

Foto: Thore G. Andresen Vis mer

Den vanlige musepekeren som installeres sammen med Windows, er ikke særlig spennende, og noen synes kanskje den er litt liten. Men du kan gjøre noe med det. Sammen med Windows 98 og Windows 95 blir det levert en rekke musepekere. Hvis du går inn på arkfanen "Pekere" i dialogboksen "Egenskaper for Mus", vil du få opp en samling med pekere i Oppsett-boksen. Velg en av disse for å endre alle musepekerene på en gang.

Hvis du ikke ser noen andre musepekere her, kan det hende du må installere dem. Det gjør du ved å åpne "Legg til/fjern programmer"-ikonet i Kontrollpanel, og gå inn på "Installere Windows"-fliken. Bla deg ned til Tilbehør og klikk på Detaljer-knappen. Finn Musepekere og sørg for at det står en hake foran det valget. Klikk på OK-knappen et par ganger, og følg instruksjonene på skjermen.

Foto: Thore G. Andresen Vis mer

Hvis du ikke er fornøyd med de pekerene som følger med Windows, kan du laste ned flere fra Internett. Vi fant mange på følgende adresse: http://www.winfiles.com/apps/98/cursors.html. Her kan du finne alt fra tegnede figurer, dyr, steder, lettkledde damer og religiøse ikoner.

Musepekerene ligger i katalogen C:\Windows\Cursors. Du må derfor kopiere dem dit etter at de lastet ned. Hvis du vil endre en enkelt musepekere, f.eks. den som brukes ved Opptatt, kan du dobbeltklikke på den og angi en annen fil som skal brukes, f.eks. en skorpion. For å få tilbake den opprinnelige pekeren, klikker du på "Bruk standard"-knappen. Hvis du ønsker å lagre ditt eget oppsett, klikker du på "Lagre som"-knappen og følger instruksjonene på skjermen.

Hastighet og sporing

Hvis du synes musepekeren beveger seg for sakte eller for fort, eller du ikke klarer å se hvor den har beveget seg, kan du gå inn på Bevegelse-fliken. Her er det to valg: Pekerhastighet og Pekerspor.

Pekerhastighet angir hvor mye musepekeren skal bevege seg når du flytter på musen. Prøv deg frem med forskjellige verdier til du blir fornøyd.

Pekerspor setter en "hale" på musen. Sett kryss i ruten og velg hvor langt sporet skal være. Sporet består av en kopi av musepekeren. Spesielt på bærbare maskiner kan det være et problem at musepekeren forsvinner når du beveger den, da skjermoppdateringen kan være treg. Hvis du først slår på dette valget, vil du sannsynligvis ha lengst mulig hale også.