Service Pack 1 stenger ikke for piratene

Programpiratene skulle stenges ute fra Service Pack 1 og fremtidige oppdateringer av Windows XP Professional. Oppskriften på hvordan man går forbi sperren viste seg å være svært enkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Service Pack 1 stenger ikke for piratene

Dersom du tastet inn et såkalt volumlisensnøkkel da du installerte Windows XP, slapp du å aktivere produktet hos Microsoft for å benytte det ut over 30 dager. Dette var også intensjonen fra Microsoft, blant annet for å lette installasjonsjobben for IT-avdelingene i store bedrifter.

Svartelistet

Problemene oppstod først da flere av disse nøklene lekket fra store firmaer, blant annet Dell, og ble brukt sammen med ulovlige kopier av operativsystemet. Slike kopier kunne, allerede før den offisielle lanseringen av operativsystemet i oktober i fjor, lastes ned fra en rekke piratsider på nettet.

Microsoft fikk snart snusen i at slike "piratlisenser" fantes, og startet arbeidet med å samle nøklene til det som etterhvert ble en svarteliste knyttet til Windows XP Service Pack 1. SP1 er et sett med oppgraderinger som retter feil og gir tilleggsfunksjonalitet til Windows XP, og vil bli fritt tilgjengelig for nedlasting fra Microsoft senere i sommer.

Dersom du forsøker å installere Service Pack 1 på en svartelistet Windows XP-installasjon, vil du få beskjed om at lisensnøkkelen er ugyldig, og oppgraderingen avbrytes.

Enkel modifisering

Nettstedet WindowsXP.nu publiserer stoff som balanserer i grenseland mellom lovlig og ulovlig materiale. Nylig ble det publisert en enkel oppskrift på hvordan du kunne endre lisensnøkkelen i operativsystemet, og dermed lure Service Pack 1 til å tro at du har en lovlig installasjon av Windows XP. Oppskriften går i hovedsak ut på å gjøre enkle modifikasjoner i registeret.

Den nye nøkkelen må riktig nok være gyldig, og selv om nettstedet oppfordrer "uheldige brukere som kom i skade for å taste feil under installasjonen" til å legge inn sin egen, ærlig erhvervet lisensnøkkel, har piratene selvfølgelig andre ting i tankene. Mange av lisensnøklene som florerer på nettet er nemlig ikke svartelistet, og nye numre kan enkelt genereres med "XP KeY ReCoVeRER AND DiSCOVErERer".

Windows XP Service Pack 1 vil bli tilgjengelig i august.

Nettsteder omtalt:
WindowsXP.nu