Sennheiser demper støyen

TEST: Med disse øretelefonene ble turen over Atlanteren en langt mer behagelig opplevelse enn den ellers hadde blitt.

Lange flyreiser er som regel ikke noen spesielt trivelig affære, det er noe man bare må gjennomgå. Det er trangt, det er kjedelig og den evindelige drønnende susingen fra jetmotorene gjør at man får begrenset utbytte av både medbragt og servert underholdning i form av film eller musikk.

Vi hadde hørt om hodetelefoner med aktiv støyreduksjon, og prinsippet er jo enkelt. Lyden utenfor hodetelefonene tas opp, fasevendes og forsinkes og mikses eventuelt sammen med lydsignalet du egentlig vil høre på.


Man kan kalle det et slags ”motsignal”, som nøytraliserer de uønskede signalene ved å lage identiske trykkbølger i motatt retning.

Da vi mellomlandet i Amsterdam på vei til USA hadde vi en drøy times venting, som vi blant annet brukte til å sjekke ut tilbudene i de forskjellige gadget-butikkene. Vi så at det var en kampanje på Sennheisers NoiseGuard hodetelefoner, og bestemte oss for å ta sjansen. Det kunne jo ikke bli verre enn uten, og med støynivået på turen fra Gardermoen til Amsterdam friskt i minnet var ikke avgjørelsen så vanskelig.


Dobbelt nytelse

Da vi hadde satt oss på vår plass bakerst i flyet og det nærmet seg avgang, kom det en herre med damefølge og spurte pent om vi kunne tenke oss å bytte plass med damen, som dessverre hadde billett på business class. De ville så gjerne heller sitte sammen bak på økonomiklasse.

Etter et pikosekunds intens vurdering av fordeler og ulemper ga vi etter for presset, og sa at det var i grunnen helt greit og at vi satte stor pris på tilbudet.

På business ble vi møtt av en sitteanordning plassert i et slags kjempe-eggeskall, med beinplass så enorm at vi måtte gå ut av stolen for å nå lommen i setet foran.

Egen LCD-skjerm og filmmeny var det selvsagt også.

Men støyen var nøyaktig den samme som i økonmiklasse.

Etter avgang og signal om at elektroniske apparater nå var tillatt å bruke, tok vi fram vår nyanskaffelse og aktiverte bryteren på kontrollenheten til hodetelefonene.

Hør et lydeksempel (mp3 154 kB)


Snakk om forskjell!

Vips var størstedelen av støyen borte! Vi plugget oss så inn i kontakten på flysetet og kunne faktisk høre på klassisk musikk og få med oss hele lydbildet.

All støyen var ikke borte, det var fremdeles noe igjen i diskantområdet og helt nede i den aller dypeste bassen. Men selve ”kroppen” i støyen var borte.

Og det var ikke bare klassisk musikk, men også alt mulig annet, inkludert filmlyd og annonsering fra personalet som nå ble mulig å tyde uten store forstyrrelser.

Vi plugget inn hodetelefonene i vår Archos Gemini, og det fungerte også glimrende.

Du behøver heller ikke plugge inn minijacken i noe som helst. Ønsker du mest mulig stillhet, er det bare å ta på seg hodetelefonene og slå på bryteren. Så blir støyen fra omgivelsene lagt under en tykk dyne med det samme.

Det er heller ikke bare mot flystøy dette prinsippet virket, det virker mot alle former for vedvarende støy. Best resultat har vi likevel fått i fly.Det følger dessuten med et praktisk etui med god plass, vi fikk også plass til vår Archos Gmini, samt overganger til 2-pluggs kontakt i eldre fly samt overgang til stor ¼” jack.

Settet heter Sennheiser PXC 250 NoiseGard og koster ca 1200 kroner.

Anbefales.