Senke prosessorens hastighet

Mindre bruk av prosessor = mindre varme = mindre viftestøy. Hvordan får jeg ned prosessorhastigheten?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei,

Er det noe jeg kan gjøre for å redusere viftestøy på min bærbare Acer TravelMate 8100 med Intel Pentium M prosessor?

Jeg har nylig hatt den på service, og de har blant annet fjernet støv fra pcen. Dette har hjulpet noe, men fremdeles synes jeg viftestøyet er påfallende høyere når pcen er koblet til ekstern strømkilde i forhold til batteri. Jeg vurderer derfor også å gå til anskaffelse av en "notebook cooling pad". Men før jeg gjør det, ønsker jeg å høre med deg om det finnes et program som automatisk regulerer klokkefrekvens alt etter behov.

I min verden er mindre bruk av prosessor = mindre varme = mindre viftestøy. For eksempel vil jeg anta at behovet for prosessorkraft er på et minimum i det jeg skriver denne eposten til deg, sett i forhold til oppstart av programmer og ved kjøring av disse. Et eksempel på sistnevnte er billedbehandlingsprogrammer og spill som krever maks av prosessoren.

Jeg har lest om Cool'n Quiet, men etter det jeg leser gjelder dette programmet for AMD og ikke for Intel prosessorer.

Har du noen synspunkter på dette?

Mvh
Paul

Datadoktoren svarer

Heisann!

For Intels Pentium M-prosessorer (og de fleste nyere modeller) er det noe som heter SpeedStep, som fungerer på samme måte som AMDs Cool 'n' Quiet eller PowerNow! (som dette heter på AMDs bærbare).

Som regel er det to ting som må til for at SpeedStep skal fungere som den skal. Det ene er støtte i operativsystemet, noe som betyr at du trenger drivere dersom du kjører Windows 2000 eller eldre versjoner. Som regel skal PC-produsenten tilby dette - i ditt tilfelle Acer.

Kjører du derimot Windows XP eller Vista er dette innebygget i strømoppsettet (se under Strømalternativer i Kontrollpanelet) når denne står som Bærbar.

Det andre du må være obs på er at SpeedStep av og til må skrus på i PCens BIOS.

Får det ikke til å fungere på "normalt" vis finnes det også programmer som til en viss grad kan styre prosessorhastigheten. SpeedswitchXP er et slikt program.

For å se om SpeedStep fungerer som det skal kan du bruke et program som overvåker klokkehastigheten. Vår favoritt på dette er CPU-Z.

PS. Husk at "notebook-coolers" også ofte har vifter, så du får ikke nødvendigvis en mindre støyende løsning med en slik.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar