Senke hastigheten på harddisken


Hei

Jeg har en harddisk med hastighet på 7200 RPM. Den bråker litt vel mye. Vet
du om et program jeg kan laste ned, som kan redusere hastigheten?

Hilsen Tomas

Datadoktoren svarer

Hei Thomas,

Jeg skjønner problemet, men akkurat det å få harddisken til å spinne saktere vil du være problematisk. Det er på den annen side en rekke alternative måter å få harddisker til å bråke mindre på - da i tillegg til å bytte ut hele herligheten.

Det som gjerne lager mye bråk på harddisker er knatrelyden som lages når harddisken søker. Interessant nok er det slik at på en del harddisker (men ikke alle, blant annet ikke på nyere Seagate-disker) er det noe som heter AAM (Automatic Acoustic Management). Dette er gjerne slått av som standard, men kan skrues på med programvare. Ytelsen vil selvsagt gå noe ned, men det vil også ulydene.

Sjekk for eksempel ut Hitachi Feature Tool, som kan hjelpe deg med dette. Det spiller ingen rolle om harddisken er Hitachi eller ikke, disse verktøyene skal virke med de aller fleste merker.

Hvis vi beveger oss utenom programvare så er den aller beste metoden (bedre enn AAM) det å unngå at vibrasjonene fra disken forplanter seg i kabinettet. Nyere kabinetter har puter av gummi eller silikon som harddisken festes på, eller oppheng i strikk. Sistnevnte er suverent best, og det har vi skrevet mer om i denne artikkelen om støydemping.

Lykke til!

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar