Sendte pakke hvert 12. sekund

Denne julen sprengte alle rekorder for norske nettbutikker, som aldri har sendt ut så mange pakker som i dagene før julaften.

Handlet du julegaver på nettet i år? (Avsluttet)
Ja - noen(58%) 246
Nei - ingen(34%) 142
Ja - alle(8%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi handler på nettet på som aldri før, og mens julehandelen i butikkene var de mest lukrative noensinne, var nettet intet unntak.

- Det er en helt klar trend at terskelen for å handle på nettet har sunket, og vi har solgt mer av "vanlige" produkter i år enn tidligere, sier Komplett.no-sjefen Eric Sandtrø til DinSide Data.

7000 pakker i døgnet

Etter å ha snakket med en håndfull nettbutikker i romjulen, virker det klart at vi aldri har handlet så mye på nettet som nå. Nesten alle nettbutikkene vi snakket med i romjulen har hatt sine beste omsetningsuker noensinne:

For eksempel sendte Komplett ut 7000 pakker i løpet av de siste 24 timene før juleaften - det utgjør én pakke hvert 12. sekund, og er en soleklar rekord.

Hos PSData kunne de fortelle omtrent samme historie;

Doble skift

- Det har vært helt vilt, sier Frank Jensen på telefonen fra Arendal, vi jobbet doble kveldskift hver dag, og hentet inn massevis av ekstra folk.

Den store slageren denne julen var i følge nettbutikkene MP3-spillere, som ikke minst har blitt populær som firmagaver.

Sendte pakke hvert 12. sekund


De fleste nettbutikkene vegrer seg derimot for å utrope noen klar vinner;

Mange deler tronen

- Den store julehiten finnes ikke, sier Sandtrø i Komplett.

Smaken er som kjent som baken, men de "store" artiklene i år var spesielt MP3-spillere (Creative Zen og iPod), eksterne harddisker og flatskjermer.

Som er en ganske lang liste. PSData melder også om stort MP3-salg, men legger i likhet med Mamoz til at de solgte mest av de samme produktene som har gått bra året rundt.

Dermed var ukene før jul spesielt sterke på salgssiden, men ikke spesielt avhengig av enkelte produkter - selv om vi tipper at iPod-en kanskje var Norges mest populære digitale julegave i år.

Få siste-liten-kjøp

I følge nettbutikkene ble det heller aldri noen kjemperush på lille juleaften;

- De fleste har nok vent seg til at de må legge på et dager for postgangen når de handler på nett sier Jensen i PSData, som ikke kunne si at de ble bedre eller værre jo nærmere juleaften vi kom.

Erfaringen til komplett tyder derimot på det motsatte - selv om rekorden på lille juleaften kanskje ikke var et alt for stort hopp fra dagen før.

Enorm ordreinngang og rekordvisninger på nettsidene, fikk også butikkene på andre tanker med hensyn til produktene de selger;

Julekalendre for alle

Komplett har for eksempel lagt til helt nye produktkategorier, som klassisk hjemmeelektronikk denne julen - og mye tyder på at er her for å bli.

Dette har også vært den store julen for julekalendre på nettet. Nesten hver eneste nettbutikk med respekt for seg selv har hatt sin egen julekalender, eller deltatt i andres, med gode tilbud og laver priser.