Bildene sendes inn via epost i JPEG-format, og kommer tilbake i posten dagen etter. Foto: tk
Bildene sendes inn via epost i JPEG-format, og kommer tilbake i posten dagen etter. Foto: tkVis mer

Send digitalbilder via epost, få proffutskrift i posten

Vi har lenge ventet på muligheten til å få proffe papirutskrifter av digitale bilder, hvor bildene sendes til fotobutikken via epost. Nå er tilbudet endelig tilgjengelig i Norge, og vi har prøvekjørt.

Fotobransjen i Norge er mistenkelig treg i avtrekkeren. Idéen om å sende inn digitale bilder via epost og få tilbake bilder på ekte fotopapir har ligget i luften lenge, og vi har ventet utålmodig på at tilbudet skal dukke opp. Er det noe fotobutikkene kan, så er det jo å masseprodusere bilder.

LES OGSÅ:

Løsningen som nå lanseres av Reed Foto er, såvidt oss bekjent, det eneste tilbudet om dette i Norge. Du sender inn bilder i JPEG-format, som så skrives ut på et helprofft Fuji-anlegg. Sendes bildene før kl. 14.00 på en hverdag, lover Reed at du skal ha dem i posten neste dag.

Oppløsningsmysteriet

Selv om blekkskriverne etterhvert kan gjøre en svært god jobb med å skrive ut digitale bilder, er bildene som leveres fra Reed Foto i en helt annen klasse. Selve papiret og overflaten er nøyaktig som vanlige fotografier du får tilbake når du leverer inn en film til fremkalling, og prosessen som brukes er også kjemisk som på en vanlig fotolab.

Bildekvaliteten er også dramatisk mye bedre enn det blekkskrivere er i stand til å produsere, spesielt ved forstørrelser. Noen av bildene vi sendte inn til denne testen er tatt med Olympus C-1400 XL og har en oppløsning på 1.280 x 1.024 (1,3 mill. bildepunkter), mens andre er tatt med Nikon Coolpix 950 med en oppløsning på 1.600 x 1.200 (1,9 mill. bildepunkter). Ut fra resultatene kan vi trekke følgende konklusjon:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellen i oppløsning på disse kameraene er nesten uten betydning, uansett størrelse på utskriften. Ved ekstreme forstørrelser (30 x 38 cm) blir bildene litt uklare, og det er mulig å se pikselering Dette gjelder både Olumpus og Nikon. Men det er også helt naturlig med en slik pikselering når bilder forstørres mye, siden kravet til kvalitet på bildet som er utgangspunktet blir ekstremt i slike størrelser.

Med bilder opp til 15 x 20 cm, tør vi påstå at ingen vil kunne se at disse kommer fra et digitalkamera, uansett hvilket av disse to kameraene som brukes. Når formatet er 20 x 25 cm, kan en spesialist ane ugler i mosen, men for oss vanlige dødelige er kvaliteten glimrende. Men i størrelsen 30 x 38 cm kunne vi tenke oss litt skarpere bilder.

Konklusjonen er derfor at krav til skarphet, farger og eksponering er viktigere enn oppløsningen når den kommer over 1280 x 1024 (med mindre du skal skrive ut ekstreme forstørrelser), og at utskriften fra Reed Foto holder i massevis.

Hvordan er dette mulig? Hvis du skriver ut 1,3 mill. bildepunkter (1280 x 1024) over 30 x 38 cm, er jo den effektive oppløsningen bare latterlige 85 dpi (85 x 85 bildepunkter per kvadrattomme). Forklaringen ligger i at maskinen i fotobutikken øker oppløsningen på bildet til 300 x 300 bildepunkter ved hjelp av en innebygget programvare. I tillegg gjør fremkallingsprosessen at du får perfekte, flytende overganger mellom bildepunktene (eng. continous tone), i motsetning til blekkskrivere som simulerer flytende overganger med ørsmå blekkdråper. Ulempen med å øke oppløsningen med programvare er at bildene kan bli noe uklare ved ekstreme forstørrelser.

Enklere og mer holdbart

En betydelig fordel med å sende inn bildene via epost, er at dette er enklere enn å styre med blekkskriver og papir på eget skrivebord. Det eneste du trengere å gjøre, er jo å sende bildene via epost, og det er gjort på et øyeblikk. En dag eller to senere kan du finne frem glass og ramme.

En annen faktor i dette, er at bildene som produseres på denne måten vil få samme holdbarhet som vanlige fotografier. Prosessen er jo den samme. Det betyr ikke at bildene holder i evig tid, men holdbarheten er garantert bedre enn ved blekkutskrifter.

Overkommelig pris?

Før du finner frem samlingen med de 350 feriebildene fra Kypros, bør du sjekke prislisten. En utskrift av et digitalt bilde i 10 x 15 cm koster hele 14 kroner. I tillegg kommer porto på 30 kroner. Dette gjelder hvis du bare bestiller 1-5 bilder. Øker du derimot antallet til over 21 bilder, synker prisen til 8 kroner, og da begynner det å bli overkommelig. En forstørrelse på 20 x 25 cm koster 89 kroner (pluss porto) hvis du bestiller 1-5 bilder.

Dette er dyrere enn å skrive ut bildene på et rimelig blekkpapir i disse formatene, men billigere enn tradisjonell fremkalling og kopiering. Slik vi ser det, er tilbudet likevel aktuelt for deg som ikke vil bruke tid på egne utskrifter, eller for utskrifter av bilder du virkelig vil ta godt vare på. Det er også det beste alternativet for deg som vil ha den beste kvaliteten, uansett pris. For deg som lurer på om du skal kjøpe et digitalkamera i det hele tatt, kan dette være utslagsgivende siden kvaliteten er så god.

Hvis du vil lese mer om kostnader ved blekkutskrifter, gir denne artikkelen en oversikt ved høykvalitetsutskrift i 18 x 25 cm.

Vi tror prisen blir enda lavere etterhvert som konkurrentene får øynene opp for dette markedet. For vi er helt sikre på at dette er en glimrende idé som er kommet for å bli, og at markedet for denne typen tjenester kommer til å eksplodere i årene som kommer.

Er du klar for å teste neste generasjons fotobutikk, kan du sende inn bestillingen på denne siden.