Seks bærbare til 6.000

For ikke så lenge siden kostet en ny Centrino rundt ti tusenlapper, men i dag kan du få det samme for 6.000 til 6.500. Vi tar en titt på de seks billigste bærbare på markedet.


En bærbar PC kan være så mangt; en fullverdig arbeids-PC som du kan ha under armen, en spillmaskin på nivå med de beste stasjonære, eller en ren surfe- og epostmaskin som ikke koster skjorta.

De billigste bærbare faller inn under denne kategorien, men likevel kommer de opp på nivået til mange av de beste bærbare PC-ene i forrige generasjon.

Takket være dramatisk fallende LCD-priser, sammen med nok et generasjonsskifte hos Intel, får du nå en bærbar surfemaskin for mindre penger enn noensinne.

Derfor har vi forsøkt å finne ut av hvor mye du får for pengene dine, og hvor den absolutt laveste listen ligger rent prismessig.

Vinneren finner du her

Klikk for sammenligningen

Mye for pengene

Seks for 6.000:

Er 6000 en grei pris? (Avsluttet)
Ja - mer blir for dyrt(41%) 496
Nei - du får for lite for pengene(31%) 366
Penger er roten til alt ondt(28%) 337
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Maskinene vi har undersøkt har alle de 30 til 40 gigabyte harddiskplass, 256 eller 512 megabyte DDR-minne, den siste generasjonen Celeron M-prosessor og 15-tommers skjerm med xga-oppløsning - altså 1024 x 768 bildepunkter.

Dette er spesifikasjoner du kunne se langt etter på dette prisnivået for litt over ett år siden - da vi her på DinSide Data lot oss overraske over hvor mye du fikk for 10.000 kroner.

I dag får du omtrent det samme for seks tusenlapper, og nesten alle maskinene i dagens oversikt veier under 3 kilo.

Forskjellen på en Pentium M-prosessor og en Celeron M-prosessor er i og for seg bare størrelsen på det minnet som ligger i selve prosessoren. En helt ny Pentium M-prosessor har 2 MB såkalt L2 cache, mens en Celeron M bare har 1 MB - like mye som forrige Pentium M-utgave.

De litt svakere prosessorene i denne oversikten byr altså ikke på samme ytelsen, men med mindre du driver med komplisert fotoredigering eller trenger å ha mange åpne programmer samtidig vil du knapt legge merke til mer enn at programmene din kanskje starter litt tregere enn du er vant til.

Store forskjeller

Maskinene i oversikten vår varierer svært lite i pris, men forskjellene er større enn prisvariasjonen skulle tilsi. For eksempel kan du får en rimelig kraftig Sempron 2800+-prosessor i Acers maskin, mens resten holder seg til Celereon M.

Den tyngste maskinen (som er Acer sin) er også nesten ett helt kilo tyngre enn den letteste (som er fra Multicom/Elitegroup).

Bortsett fra dette, er det mest grafikken og hovedkortene som skiller. De aller fleste bruker hovedkortene som finnes i den forrige Centrino-generasjonen, mens den som gir mest for pengene er basert på dagens generasjon. Denne gir også langt bedre grafikkytelse enn de forrige.

Seks bærbare til 6.000


Strengt tatt skal en maskin ha Pentium M-prosessor sammen med Intels egne trådløse nettverkskort for å kunne bruke Intels Centrino-logo. For enkelhetens skyld bruker vi Centrino-begrepet litt løsere i denne oversikten, som en henvisning til Intels brikkesett.

Ingen fysisk test

Denne oversikten er rent teoretisk, og vi tar bare for oss spesifikasjonene på maskinene. Det vil si at vi ikke får verifisert påstandene til produsentene om batterilevetid eller støyproduksjon, eller at vi får kjørt noen som helst ytelsestester.

Enkelte produsenter har heller ikke oppgitt hvor lenge batteriene varer, og dette kan vi ikke omtale som noe annet enn et veldig stort minus. Batterilevetiden er en av de absolutt viktigste faktorene i valget av en bærbar.

Prisen er ikke alt

Det kan også være like viktig at du stoler på butikken du hander hos - spesielt på nettet. Siden prisnivået på enkelte av maskinene varierer sterkt fra butikk til butikk, har vi forsøkt å holde oss til produsentenes veiledende priser der det har vært mulig.

Ellers har vi prøvd å finne den billigste prisen, eller laget et prisoverslag i det tilfellet vi ikke kunne peke ut en prisvinner.

Når det kommer til selve kjøpet, må du alltid huske på at prisen ikke er alt. Det kan være like viktig for deg at butikken du kjøper av kommer til å være der også neste år, og at de har fornuftige salgsbetingelser, returpolitikk og servicenivå.