Seagate U-serie 5 40 GB

Vi ble overrasket da vi første gang tok på denne harddisken fra Seagate. Den er nemlig kledd med gummi for å dempe støy og vibrasjoner. Det er ingen dum idé, men hva med ytelsen?

Seagate har en blandet forhistorie med hensyn til den helt store ytelsen. For en del år siden var de ledende på store SCSI-disker med de svært raske Barracuda og Cheetah-modellene. En av disse modellene var nærmest et krav hvis du var tidlig ute med å bruke arbeidsstasjoner for lyd og bilde. Det var rett og slett ikke annet som klarte oppgaven.

LES OGSÅ:

Dette forspranget har etter hvert blitt borte. I dag har Seagate mange konkurrenter, og EIDE-disker har fått en ytelse som gjør SCSI påkrevet bare i helt spesielle sammenhenger, som regel i RAID-konfigurasjon.

U-serien - rimelig og stillegående

Denne serien er en rimelig serie, beregnet på "vanlige" PCer uten spesielle krav til stor ytelse. Dette markedet har nå mange konkurrenter, det er jo her de store volumene ligger.

Seagate U-serie 5 40 GB

Det som er spesielt med denne disken er først og fremst støydempingen. Løsningen med gummikalosjen er meget vellykket, så langt vi kan bedømme uten å ha testet dette under laboratoriebetingelser. Støyen fra Seagate-disken drukner uansett fullstendig i viftestøyen fra strømforsyning, fra prosessorviften og vår gamle Maxtor-disk.

Seagate oppgir støyen til 29 dB, som er svært stille. Du skal helst bo langt fra tettbygde strøk for å i det hele tatt å registrere støy på dette nivået.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ujevn ytelse

Det som forundret oss mest var at skriveytelsen var så lav. Her har Seagate sakket voldsomt akterut i forhold til Western Digital og IBM. Vi målte denne til bare 6893 KB/sekund med 12,76% CPU-belastning. Dette er bare en tredjedel av det Western Digitals siste disk klarer å prestere under samme betingelser.

Seagate U-serie 5 40 GB


Ved å øke skrivebufferen fra 64k til 1024k ble skriveytelsen vesentlig bedre, men nådde likevel ikke helt opp. Dette tyder på at bufferhåndteringen på diskkontrolleren ikke er like kraftig og fleksibel som hos konkurrentene.

Seagate U-serie 5 40 GB


På de andre testene hevder den seg derimot rimelig bra. Både leseytelsen og kombinerttesten ga et respektabelt resultat.

Konklusjon

Denne Seagate-disken er rimelig, svært støysvak og har mer enn tilstrekkelig ytelse til vanlig kontor- og hjemmebruk. Derimot egner den seg ikke like godt i forbindlese med produksjon av tung multimedia som lyd, bilde og videoredigering.