Seagate leverer 3 TB disk for alle

Med Seagates disk kan alle få tilgang til hele kapasiteten.

I mai 2010 skrev vi at Seagate ville lansere en 3 TB harddisk i slutten av året. Det har både tatt litt lengre tid og skjedd endringer i planene, for den opprinnelig annonserte disken beregnet på datasentere lar fremdeles vente på seg.

Men Seagate har nettopp lansert en disk beregnet på forbrukere og mindre virksomheter, som har en unik egenskap:

Trenger ikke ny maskinvare eller UEFI

Normalt støtter ikke eldre PC-er så store disker, grensen går ved 2,1 TB. Over dette ser ikke disse PC-ene at det finnes kapasitet.

Andre leverandører har laget en egen løsning på problemet, Western Digital tilbyr disken leverert med et tilleggskort som sørger for at kapasiteten kan utnyttes.

Men Seagate har i stedet bare laget en egen driver som løser problemet, uten ekstra maskinvare eller krav til UEFI-baserte hovedkort.

Disk Wizard Utility

Seagate sin løsning er enkel i bruk. Du monterer og installererer disken på vanlig måte. Hvis operativsystemet er Windows XP vil du bare se en partiosjon på 900 GB, men hvis du bruker Windows Vista eller Windows 7 ser du en partisjon på 2,1 GB.

For å få tilgang til resten laster du ned programmet Disk Wizard Utility, og du vil kunne ta i bruk resten av kapasiteten.

Du kan så endre størrelsen på begge partisjonene, men det er ikke mulig å formatere disken som ett volum på 3 TB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Enkel flytting til 3 TB disker

I god tradisjon

Forskjellen mellom Seagates 2TB disk og 3 TB-disken er liten, den viktigste forskjellen er at den største har fem i stedet for fire plater.

Disken roterer med 7200 omdreininger, har 64 MB hurtigminne og SATA 3 som kan håndtere opptil 6 Gbit/sek overføringskapasitet.

Den aktuelle lesehastigheten er oppgitt til å være på maks 149 MB/sek og latency er oppgitt til 4,16 msek.

Disken er allerede i salg og listeprisen er 279 US dollar, eller rundt 1650 kroner. Ifølge Prisjakt.no ser prisene ut til å starte på rundt 1900 kroner her i Norge, men disken er foreløpig ikke ankommet lagrene.

Les også: Bunnpriser på harddisker.