GoFlex Desk 4 TB kan gi plass til 2000 HD-spillefilmer, ifølge Seagate. Foto: Montasje
GoFlex Desk 4 TB kan gi plass til 2000 HD-spillefilmer, ifølge Seagate. Foto: MontasjeVis mer

Seagate lanserer 4 TB ekstern lagring

Setter ny rekord med god margin, og har foreløpig ikke annonsert en intern utgave.

SSD-prisene har gått kraftig ned den siste tiden, og vi blir ikke forundret om vi mot slutten av neste år vil se flere nye bærbare PC-er med SSD enn harddisk både i konsument- og bedriftsmarkedet.

Antallet harddisk-produsenter har krympet, men diskene blir stadig romsligere. Det er lite som tyder på at denne utviklingen vil stanse, selv om harddisken kan se ut til å være på vikende front som PC-innmat.

Les også: Nå får du 1000 GB i bærbare

4000 gigabytes

Seagate er, sammen med Western Digital og Samsung, ledende på harddiskproduksjon. Nylig annonserte de en ekstern harddisk med hele 4 TB lagringskapasitet, som er en hel TB opp i kapasitet i forhold til den gamle rekorden.

Harddisken, som har fått navnet GoFlex Desk, vil kunne kommunisere med PC-er gjennom USB 3.0, 2.0 og FireWire-grensesnitt. Det skal også være mulig å koble den direkte til nettverket, med en spesiell adapter som kan fås som ekstrautstyr, ifølge vår kilde, Neowin.net.

Noen intern versjon av denne disken har Seagate ikke annonsert, i hvert fall ikke foreløpig. Det blir neppe siste gangen vi opplever dette.

Ideelt til lagring og backup

Harddisker egner seg nemlig svært mye bedre enn SSD-er til ekstern lagring, takket være den enorme kapasiteten, samt mye lavere pris pr GB. Når Seagate GoFlex Desk-disken kommer i butikkene mot slutten av måneden, vil den få en gatepris på rundt 250 dollar (rundt 1400 kroner).

Til sammenligning koster den eneste SSD-en med 2 TB kapasitet som er tilgjengelig på det norske markedet hele 63 137 kroner, ifølge Prisjakt.no. Da snakker vi altså om 126 274 kroner for tilsvarende kapasitet...