Rene harddisker lever på lånt tid i bærbare PC-er, og vil på sikt erstattes av hybriddisker og SSD-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Rene harddisker lever på lånt tid i bærbare PC-er, og vil på sikt erstattes av hybriddisker og SSD-er. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Seagate gir opp 7200 rpm-disker for bærbare

Skal erstattes av hybriddisker.

Litt dyrere bærbare PC-er er ofte utstyrt med en harddisk som roterer 7200 ganger i minuttet. Billigere PC-er er gjerne utstyrt med en variant som roterer 5400 ganger i minuttet. Førstnevnte har en hastighetsfordel i forhold til sistnevnte, både når det gjelder tiden det tar å aksessere datafiler, men også tiden det tar å skrive dem eller laste dem inn i minnet på maskinen.

Ulempene er først og fremst høyere strømforbruk, varmeutvikling og noen ganger også mer mekanisk støy som følge av vibrasjoner forårsaket av den høye rotasjonshastigheten.

Les også: Hva skjer med harddiskene?

Hybrider overtar

Nå har Seagate, som er en av verdens største harddiskprodusenter, bestemt seg for å slutte å lage slike 7200 rpm-disker, skriver xbitlabs.com. Det skyldes ikke at folk ikke ønsker raske harddisker, men at flere og flere av kundene som setter pris på høy hastighet, velger PC-er som er utstyrt med SSD eller hybride harddisker/SSD-er i stedet.

Og det er spesielt sistnevnte Seagate nå retter spesielt fokus på i fortsettelsen. I løpet av året kommer nemlig tredje generasjon harddisker med innebygd SSD-del, og som kjent byr slike på høy hastighet på programmer og filer som aksesseres ofte, samtidig som de byr på høyere kapasitet enn typiske SSD-er. Rotasjonshastigheten kan derfor holdes lavere, noe som igjen gir lavere strømbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også prismessig vil hybriddiskene inntil videre by på mer valuta for pengene enn rene SSD-er, selv om ytelsen ikke vil være helt på høyde - i hvert fall ikke ennå.

Les også: Vi reparerte harddisken! Slik gikk det til