Seagate Cheetah X15 - verdens raskeste harddisk

Rotasjonshastigheten på harddisken i kombinasjon med antallet og tettheten på platene, utgjør den maksimale hastigheten en harddisk kan oppnå. Derfor har de raskeste diskene for servere også rotert fortest. Nå hever Seagate nivået til nye høyder.

 Foto: Seagate
Foto: Seagate Vis mer

En rotasjonshastighet på 7200 rpm er i ferd med å ta over for 5400 rpm på vanlige PCer. På servere er det en tilsvarende overgang fra 7200 rpm til 10 000 rpm. Selv om Hitachi har hatt disker med 12 000 rpm i et års tid, har ikke disse vært særlig utbredt. Det er derfor ekstra spennende når Seagate nå øker hastigheten så det virkelig monner.

Store fordeler

Når Seagate konstruerer en disk som spinner så enormt raskt, er det mange hensyn som må tas. Denne disken roterer faktisk hele 250 ganger i sekundet. Her er det enorme krefter i spill og kravet til presisjon er stort.

Med 15 000 rpm er forsinkelsen redusert til fantastiske 2 millisekunder. Til sammenligning er forsinkelsen 2,97 ms for 10 000 rpm og 4,17 ms for 7200 rpm. Forsinkelsen er den gennomsnittlige tiden disken må vente på at platen skal rotere frem til starten av den sektoren som skal leses etter at hodet har søkt seg frem til riktig spor. I praksis betyr det den tiden som disken bruker på en halv runde.

Søketiden er på fantastiske 3,9 millisekunder og hvis du legger til forsinkelsen får du en aksesstid på bare 5,9 ms. Ingen andre disker er i nærheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

18 GB i første omgang

Kapasiteten er på 18,4 GB fordelt på hele fem plater i en lavprofildisk som er en tomme høy. Det er ikke mer enn bare 3,6 GB pr. plate i denne omgang. Det er tydelig at dette er første generasjon og at 15 000 rpm-disker vil ha mye å hente både på kapasitet og ytelse i nær fremtid. Dagens tetteste disker har over 10 GB pr. plate og Seagate har vist at de kan putte hele 12 plater i en 3,5 tommers disk. Det tyder på et kapasitetspotensiale på hele 120 GB.

Glovarm og bråkete?

På en disk som hovedsakelig vil befinne seg i de raskeste serverne, er ikke støynivået det viktigste. Varmeutviklingen derimot har vært et problem med enkelte 10 000 rpm-disker og Seagate er ikke noe unntak. Likevel har både støyen og varmeutviklingen blit viet stor oppmerksomhet under utviklingen av denne disken. Seagate hevder at den hverken bråker mer eller blir varmere enn dagens 10 000 rpm-disker. Den største fordelen med det er at disken vil gli rett inn i et miljø som er godkjent for dagens disker.

Er den stabil og sikker?

Med den første generasjonen i en helt egen klasse er det naturligvis mange som vil være skeptiske til å basere virksomheten sin på disse diskene.

Seagate hevder med stor tilfredshet at dette er den sikreste disken de noensinne har laget og hevder at den har en MTBF (mean time beetween failures) på fantastiske 1,2 millioner timer. Siden Seagate ikke har hatt anledning til å teste en slik disk i 137 år, betyr det at de i likhet med alle andre, måler MTBF over en populasjon av disker. Hvis du har 1000 disker som fungerer feilfritt i 1200 timer, har du faktisk oppnådd dette tallet.

For å oppnå denne driftssikkerheten, benytter Seagate en rekke teknikker. Den mest kjente er kanskje SeaShield. Det er en ekstra innpakning som i tillegg til å beskytte elektronikken, også beskytter komponentene mot slag og støt. Opprinnelig var det slik at de raskeste og dermed varmeste diskene ikke kunne benytte SeaShield siden varmen ikke slapp ut. Nå ser det ut som om Seagate har forbedret SeaShield til at også en potensiell varmeovn som Cheetah X15 kan benytte det. Det understreker også at Seagate har kontroll med varmeutviklingen på denne modellen.

3D Defense System

3D er en forkortelse for Drive Defense, Data Defense og Diagnostic Defense.

Drive Defense inkluderer systemer som beskytter mot G-krefter i form av slag og støt. SeaShield er en del av dette systemet.

Data Defense er avanserte feilkorreksjonssystemer (ECC) og et avansert multidisk-system (SAMS) som forbedrer samarbeidet mellom diskene og sikkerheten i et RAID-system. Safe Sparing er et system som sikrer at disken fortsetter på nøyaktig den samme sektoren etter en strømfeil eller strømbrudd. Seagate har også et system for ende-til-ende-beskyttelse som sørger for at det ikke oppstår feil helt fra platene og frem til kontrolleren.

Diagnostics Defense forteller deg om det er disken eller andre komponenter i maskinen som er skyld i driftsproblemer. I likhet med omtrent alle de andre harddisk-produsentene, har Seagate sine egne utvidelser til S.M.A.R.T-systemet som nå finnes i alle disker. Det er mulig å overvåke disken og å bli varslet om problemer før de oppstår. Det er praktisk å kunne ta vare på dataene mens disken fortsatt er lesbar.

Hastighet og grensesnitt

Med 15 000 rpm bryter Cheetah X15 nye grenser. Den har en teoretisk toppfart på fantastiske 48 MB pr. sekund. Her nytter det ikke å koble den til en flaskehals av typen UltraWideSCSI som bare klarer 40 MB pr. sekund.
Neste steg som er utbredt i dag er Ultra2SCSI med 80 MB i sekundet. Her får du problemer allerede med to disker. Et RAID5-system er derfor utenkelig.

Naturlig nok er Cheetah X15-diskene utstyrt med det raskeste SCSI-grensesnittet som finnes i dag: Ultra160 eller Ultra3 som det også kalles. Selv dette grensesnittet kan ikke utnytte mer enn tre disker fullt ut med sine 160 MB/s.

Cheetah X15 finnes i fire varianter med Ultra160SCSI-grensesnitt. To med 80-pins SCA hotswap-tilknytning og to med vanlig 68-pins kontakt og normal strømtilknytning. Hver disk finnes også med 4 eller 16 MB hurtigbuffer.

Løsningen på båndbredde-problemet, med bruk av mange disker samtidig, er Fibre Channel. Dette fiberoptiske grensesnittet har en overføringshastighet på fantastiske 400 MB pr. sekund. Det takler inntil åtte disker i parallell. Et slikt grensesnitt pensjonerer dagens PCI-buss og krever helt nye arkitekturer i serveren.

Løp og kjøp!

Ikke helt ennå. De første diskene vil leveres til de store PC-produsentene i løpet av april, mens alle oss andre bør kunne få tak i en i august eller september. Seagate forventer at prisen vil være ca. dobbelt så høy som en like stor 10 000 rpm-disk. Den som vi ha det raskeste, må som vanlig betale godt for det.