Seagate bekrefter 3 TB harddisk

Men det er tvilsomt om PC-en din støtter den.

Det er det engelske teknologimagasinet Thinq som har fått bekreftet fra Seagate at de regner med å kunne lansere en harddisk med hele 3000 GB kapasitet i fjerde kvartal.

Det er imidlertid en del hindre på veien før disken kan lanseres, blant annet knyttet til måten dataene på harddisken adresseres. Enkelt forklart ble det i PC-ens barndom satt en begrensning i antall adresser en harddisk kan ha, og den grensen er på 2,1 TB.

- I 1980 var det ingen som forventet at man noensinne ville få bruk for disker på mer enn 2,1 TB, sier produktsjef i Seagate, Barbara Craig, til Thinq. - Det virket helt meningsløst.

Les også: Harddiskens siste sukk?

Kan omgås

Ved hjelp av såkalt Long LBA-adressering kan man komme rundt denne grensen, men da må man ha 64-bits Windows Vista eller 7, ifølge Craig. Enkelte Linux-utgaver skal også støtte dette, men brukere av Windows XP kan bare glemme en harddisk på 3 TB. Ifølge Seagates egne tester har ikke XP vært i stand til å se mer enn 990 MB (altså under 1 GB) av en 3 TB-disk.

I tillegg kreves modifikasjoner i partisjonstabellen for å bruke en 3 TB harddisk som systemdisk. Dagens MBR-partisjoner er også begrenset til 2,1 TB, derfor må man benytte seg av GPT partisjonstabell. Det støttes av Apple Mac, men kun et fåtall hovedkort for PC har bakt inn denne støtten foreløpig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Craig har mange partnere allerede angrepet problemene, og hvis alt går etter planen vil vi altså se 3 TB-disker i butikkene mot slutten av året.

Kilder:
Thinq.co.uk, Microsoft.

Les også: Snart blir alle PC-er mye raskere.