Seagate Barracuda ATA IV

Dette er Seagates toppdisk for bruk i kraftige PCer og enklere servere. Den har meget gode spesifikasjoner, og er med i konkurransen om topplasseringen i vår test.

Seagate Barracuda ATA IV
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Det første man legger merke til på denne disken, er at også undersiden er dekket av en metallplate. Vanligvis er kretskortet på denne siden helt åpent, noe som innebærer en potensiell fare for skader fra utlading av statisk elektrisitet. Det er først og fremst ved montering denne faren er tilstede, men det skal faktisk ikke så mye til, hvis uhellet først er ute.

LES OGSÅ:

Det sitter dessuten en stor etikett på metalldekselet, hvor hele monteringsanvisningen er trykket. Dette er en smart løsning.

Meget støysvak

I tillegg hjelper denne ekstra platen til å redusere støyen, sammen med andre konstruksjonselementer som spesielt stillegående motorlagre ”Fluid Dynamic Bearing” og gode resonansdempende pakninger.

Disken er svært stillegående, og er sannsynligvis den bevegelige komponenten som gir minst støy i en PC. Den ble i hvert fall totalt overdøvet av de andre diskene i vår testPC. Seagate oppgir lydnivået til 20 dB, som er praktisk talt uhørbart i alle normale miljøer.

Høy tetthet

Til tross for en kapasitet på hele 80 GB har disken bare to plater. Dette betyr en datatetthet som er vesentlig høyere enn hos konkurrentene. Seagate oppgir tettheten til 31,3 Gbit per kvadrattomme.

Dette gjør at disken er vesentlig raskere enn forrige generasjon, Barracuda ATA III

Seagate Barracuda ATA IV

Rask på lesing

Disken er meget rask på lesing, 41 216 KB/sekund er den tredje best vi har målt. Den blir slått nærmest på målstreken av WesternDigital WD1000 med 41 833 KB/sekund og Seagate Barrcuda 180 (SCSI) med 41 726 KB/sekund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Desidert i toppklasse med andre ord.

Brukbar skriveytelse

I denne disiplinen er den ikke på langt nær så imponerende. Den presterer 17 814 KB/sekund, mens vår testvinner WD1000 klarer hele 23 705 KB/sekund.

Likevel er dette en svært høy skrivehastighet, i praktiske sammenheger. Det er en skrivehastighet som er mer enn tilstrekkelig for de aller fleste praktiske formål, inkludert krevende video og lyd-opptak/redigering.

Seagate Barracuda ATA IV

Konklusjon

Disken er robust, svært stillegående, har topp leseytelse og en høyst brukbar skriveytelse.

Den er også ganske rimelig, vi har sett den avertert i området rundt 2 500 kroner inkl mva.

Absolutt en disk som bør vurderes.