Seagate Barracuda ATA III

En Seagate Barracuda var opprinnelig en SCSI-disk som roterte med 7200 omdreininger. Skulle man ha topp ytelse var det ’cudaen som gjaldt. Nå har det dukket opp en ny generasjon Barracuda med ATA-grensesnitt, og vi var spente på hva den hadde å by på.

Seagate Barracuda ATA III
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Seagate Barracuda ATA III


Disken har svært gode spesifikasjoner, den roterer med 7200 omdreininger, har en datatetthet på 20 GB/plate og et hurtigminne på 2 MB.

LES OGSÅ:

Serien har fire modeller med kapasitet på henholdsvis 10, 20, 30 og 40 GB. Alle bruker den samme basisteknologien, det eneste som skiller er antall plater/hoder.

Støysvak

Det første vi la merke til da vi pakket opp disken, var at den også hadde et deksel på undersiden. Vanligvis er all elektronikken synlig, men her er den altså dekke til.

Dekselet er dessuten støydempet, det er lett å se dempingsmaterialet i kantene under platen.
Seagate oppgir støyverdier mellom 30 dB ved fritt spinn uten bevegelser i søkehodene og 34 dB ved høyt aktivitetsnivå på søkingen.

Vi opplevde disken som svært støysvak, men vi hadde ikke mulighet til å måle støyverdiene.

God ytelse

Sammenlignet med den rimelige U-serien fra Seagate som vi testet tidligere, så kjører Barracudaen ringer rundt denne.

Skriveytelsen er fremdeles ikke på høyde med våre testvinnere fra IBM, men vi målte respektable 15 792 KB/sekund. Det er likevel et stykke opp til 20 000 som ble passert både av forrige og siste generasjon Ultra ATA disker fra IBM.

Seagate Barracuda ATA III

Leseytelsen derimot, ligger helt på topp! Her målte vi 38 781 KB/sekund, mot 38 178 KB/sekund for IBM. Dette er bare et hår bedre i snitt, og i praksis er ytelsen nøyaktig like god.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seagate Barracuda ATA III

Kombinert lese og skriveytelse er derimot ikke på høyden med testvinneren, og vil målte 35 217 og 11 044 KB/sekund på henholdsvis lesing og skriving, sammenlignet med testvinneren som presterte henholdsvis 42 301 og 13 387 KB/sekund.

Rimeligere

Seagate Barracuda ATA III er derimot noe rimeligere enn tilsvarende kapasiteter fra IBM. Spesielt den minste utgaven på 20 GB koster bare 1 295 kroner, mens IBMs 20 GB koster 1 550 kroner.

Seagates 30 GB koster 1 695 kroner (her har ikke IBM en tilsvarende modell), mens 40 GB utgaven fra Seagate koster 1 850 kroner mot IBMs 1 895 kroner.

Konklusjon

Disken er en rask leser, den er svært støysvak og litt rimeligere enn konkurrentene. Forskjellen i skriveytelse vil du bare merke i spesielt krevende applikasjoner, og leseytelsen står ikke tilbake for noen.