Se på Linux nå!

Kan Linux noen sinne true Microsoft XP og Vista? Operativsystemet har i hvert fall aldri være bedre, enklere og lekrere enn nå.

Windows Vista er i butikkene, og Microsoft ser ikke ut til å være i nærheten av å miste sin posisjon som tilnærmet monopolist på markedet for PC-operativsystemer. Men i skyggen av giganten jobber tusenvis av dyktige entusiaster iherdig med å lage fullgode alternativer, ikke bare for servere og avanserte brukere, men på skrivebordet for vanlige dødelige som deg og meg.

Alternativene modnes

Fremst i køen står Linux, som i dag finnes i et utall varianter. Kildekoden er nemlig åpen og tilgjengelig for alle å bruke, modifisere og videreformidle - helt gratis. I praksis betyr dette at svært mange Linux-varianter (gjerne kalt distroer eller distribusjoner) også er gratis for sluttbrukeren. Mens de fleste ser på dette som positivt, hevder kritikerne at det nettopp er de mange variantene som gjør det vanskelig å ta opp kampen mot Microsoft. Det virker bare forvirrende på sluttbrukeren, og maskinvarebransjen har også hatt problemer med å følge med. Derfor har for eksempel maskinvarestøtten vært vesentlig dårligere i Linux enn i Windows og MacOS.

3D-grensesnitt er fremtiden, spår mange. Og i Linux-sammenhenger har utviklingen kommet meget langt allerede.
3D-grensesnitt er fremtiden, spår mange. Og i Linux-sammenhenger har utviklingen kommet meget langt allerede. Vis mer


Mye tyder imidlertid på at Linux nå for alvor går over i en modningsfase. Det skjer ikke minst på grunn av at utviklerne av de mest populære distroene har begynt å samarbeide for å lage felles løsninger som vil gjøre Linux enklere, bedre, mer kompatibel, penere og dermed også kunne konkurrere mot Windows. Ikke bare på liksom, men som et fullgodt alternativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeider for å bli bedre

Et ferskt eksempel på et slikt samarbeid skrev vi om den 13. februar, da det ble kjent at Linspire Inc. og Canonical - som står bak de populære distroene Linspire og Ubuntu, blant annet har gått sammen om å bruke "Click'n Run" - et system som gjør det ekstremt enkelt å finne og installere nye programmer - eller pakker som det gjerne kalles i Linux-verdenen.

En annen forbedring i Ubuntu, som for øyeblikket anses som den mest populære Linux-distroen, er vesentlig bedre multimediestøtte. Hvis nødvendige kodeker ikke er tilgjengelig, vil de bli lastet ned og installert automatisk. Svært mange som har prøvd Linux har gitt raskt opp når de har støtt på avspillingsproblemer, og fått feilmeldinger som har vært umulig å forstå for andre enn programmereren selv.

3D-grensesnitt

Det er for øvrig mye fokus på brukergrensesnitt for tiden. Animasjoner, gjennomsiktighet og tredimensjonale effekter er som kjent viktige bestanddeler i Aero-grensesnittet i Windows Vista. I Linux har man tatt det enda et skritt videre, og ved hjelp av tillegg som Beryl og Compiz kan du få riktige 3D-opplevelser i operativsystemene. Effektene er radikale, men krever likevel lite av PC og grafikkort i forhold til Aero-løsningen i Windows Vista.

Vi har kikket nærmere på en meget god og gratis Linux-distro som både ser bra ut, og uten videre støtter 3D-grensesnitt og "alt" av musikk- og multimedieformater.

Les videre: Her er en meget god Linux med 3D-grensesnitt

Se 3D-Linux "in action" i KliKKTV episode 4