Se Oslo i 3D med Google Maps

… og mange andre byer, selvsagt.

<strong><strong>3D:</strong></strong> Nå kan du se Oslo i 3D via Google Maps. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
3D: Nå kan du se Oslo i 3D via Google Maps. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Google har nå sluppet en ny utgave av sin karttjeneste, Google Maps. Tjenesten har lenge hatt støtte for å se satellittbilder av hele kloden, men i den nye utgaven er det nå kommet 3D-modeller av en rekke byer rundt om i verden; deriblant også Oslo.

Og med det «slo vi» svenskene, for Stockholm er ennå ikke 3D-modellert. Det er imidlertid København.

Les også: Geoguessr – gjett hvor du er

Benytter WebGL

For å bruke den nye Google Maps-funksjonen er du nødt til å ha en nettleser som støtter WebGL. Dette er et javascript-teknologi som gjør det mulig å gjengi 3D-grafikk uten å ha noen utvidelser i nettleseren. Teknologien utnytter grafikkortet i datamaskinen, så med et kraftig skjermkort vil dette gli langt bedre enn om du ikke har så mye krutt under panseret.

Per i dag støtter Chrome og Firefox WebGL rett ut av boksen, og selv om det går an å aktivere både i Safari og Opera, har den nye 3D-visningen ikke støtte for disse nettleserne. Systemkravene finner du hos Google.

Les også: De fineste Google Earth-bildene

Se Oslo i 3D med Google Maps


«Earth»-ikon

Fyller maskinen og nettleseren din kravene, vil du se at «satellitt»-ikonet nederst til venstre er byttet ut med et «earth»-ikon (bildet til høyre). Klikker du på det, vil du få en satellittvisning av kartet som vanlig, men da med enkelte steder i 3D, for eksempel Oslo.

Via knappene nederst til venstre kan du både rotere visningen og endre perspektivet.

Morsomt er det også å zoome helt ut og rotere jordkloden for å se skyggeeffekter fra sola, men merkelig nok ser det ut til å være bekmørkt her i Norge i det denne artikkelen skrives, mens det vitterlig er lyst ute.

Den nye maps-utgaven finner du her.

PS! Den erfarne nettbruker vil kanskje huske at den norske søkemotoren Sesam i sin tid tilbød en lignende løsning, men den eksisterer ikke lenger.

Les også: Google vet hvor du har vært

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer