Se opp for spioner!

Et antivirusverktøy hjelper deg ikke mot trusselen fra såkalt spyware, eller programvare som - uten din tillatelse - utleverer informasjon om PCen din, hvilke programmer du kjører, hvilke nettsteder du besøker, og selvfølgelig opplysninger om navn osv fra epost-programmet ditt.

Mange av de nye "freeware"-programmene er reklamefinansierte, ofte ved hjelp av en reklamebanner som plasseres ett eller annet sted i programvinduet. Og det kan selvsagt være uskyldig nok. Problemet er bare at noen av disse programmene sender opplysninger om deg til databaser på Internett, uten din tillatelse. Og du har ingen oversikt over hva disse opplysningene kommer til å bli brukt til en gang i fremtiden.

Spør ikke om lov

Når du registrerer et program fra Microsoft, Symantec, Corel og andre seriøse foretak over nettet, gjør disse deg alltid oppmerksom på hva opplysningene skal brukes til, og du vil alltid ha muligheten til å avslå registreringen. Spyware gir deg aldri det valget. Det er her den store forskjellen ligger. De mest paranoide mener likevel at de færreste programleverandører har rent mel i posen når alt kommer til alt.

Spyware betyr i praksis at utviklerne bak programmet får dekket sine kostnader fra firmaer som kjøper informasjonen som hentes inn om brukerne. Dette kan være firmaer som ønsker - på ett eller annet tidspunkt - å bruke opplysningene om deg og dine interessefelt i målrettet reklame, eller for å videreselge dem.

Vanskelig kamp

Ad-aware hjelper deg med å finne og fjerne spionene.
Ad-aware hjelper deg med å finne og fjerne spionene. Vis mer

De færreste programleverandørene innrømmer at programmene deres i realiteten er spyware. Og om de så gjør, så pakkes det alltid veldig pent inn, for å overbevise oss om at bare har rene hensikter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis de ikke gjør det, og programmene senere avsløres som spyware, åpner en ny amerikansk lov (Spyware Control Act) for at hver forbruker kan saksøke produsenten og kreve inntil 500.000 dollar i erstatning.

Middel for paranoide

Forhåpentligvis får du ikke mange av disse meldingene...
Forhåpentligvis får du ikke mange av disse meldingene... Vis mer

Heldigvis finnes det flere gode verktøy som kan saumfare PCen din og fjerne potensiell spyware. Et av dem er Ad-aware fra svenske Lavasoft. Det skanner gjennom registeret og harddisken din for å avsløre ulumskheter. I neste instans får du spørsmål om du ønsker å fjerne disse. Som regel fører en "opprenskning" til at spyware-programmet slutter å fungere, men til gjengjeld beholder du opplysninger om surfevanene dine for deg selv.

Ad-aware 4.01 foreligger i gratisversjon, og kan lastes ned fra denne adressen. Det tar ikke lang tid å laste ned - hele programmet er på under 600 KB.