Se mer på skjermen

Standardoppløsningen på 640 x 480 punkter som Windows installerer automatisk på VGA-skjermer, er ofte for liten til at man skal kunne se hele skjermbildet i dagens moderne programmer. Som regel er det mulig å endre oppløsningen slik at du får sett hele skjermbildet uten å måtte rulle.

Når du installerer Windows på PCen din, installeres oppløsningen 640 x 480 punkter. Dette betyr at det finnes 640 punkter per linje i skjermbildet og at bildet består av 480 slike linjer. Til sammen utgjør dette et rutenett med 307.200 punkter. Fargen på hvert av disse punktene avgjør hvilket bilde du ser på skjermen. Hvis du vil vite mer om oppløsning og bildepunkter, kan du sjekke denne artikkelen.

Bedre oppløsning

For å starte dialogboksen "Egenskaper for Display", kan du høyreklikke på et blankt område på skrivebordet, og velge Egenskaper. I dialogboksen velger du skillearket som heter Innstillinger. Du vil da se glidebryteren for skjermoppløsningen i panelet som heter "Skrivebordsområde".

Standarddriveren som Windows installerer, har ofte ikke støtte for noen annen oppløsning. Du må derfor sørge for at riktig skjermdriver er installert dersom glidebryteren for skjermoppløsning er "grået ut". Vi har tidligere beskrevet rutinen for å bytte skjermdriver. Klikk her for å lese artikkelen.

Når glidebryteren er aktivert, kan du dra i den med musen for å endre skjermoppløsningen. Hvor mange punkter du skal velge, avhenger av skjermen og skjermkortet som du har. I tabellen under vises en oversikt over hvilke oppløsninger som passer til de ulike skjermstørrelsene, og hvor mye hukommelse (RAM) skjermkortet må ha for å kjøre denne oppløsningen med det valgte antall farger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så mange MB hukommelse må skjermkortet ha for å klare de ulike oppløsningene med det angitte antall farger:

Oppløsning/Farger1625664k16MPasser på
640 x 4800,20,30,60,914"
800 x 6000,30,51,01,415"
1024 x 7680,40,81,52,317"
1152 x 8640,51,01,92,917", 19"
1280 x 10240,71,32,53,819", 20"
1600 x 12801,02,04,05,920", 21"

Når du har valgt ønsket oppløsning, klikker du på Lukk- eller Bruk-knappen for å aktivere innstillingen. Windows vil da komme med en advarsel som du må akseptere. Deretter vil skjermoppløsningen bli forsøkt endret. Hvis alt går greit, vil du bli spurt om du vil akseptere den nye oppløsningen. Svar bekreftende på dette hvis du er fornøyd, eller velg det andre alternativet dersom du vil ha tilbake den gamle oppløsningen. Dersom skjermen skulle bli uleselig når du forsøker innstillingen, vil den gamle oppløsningen komme tilbake etter at det er gått 15 sekunder.

Når du får flere punkter til rådighet på skjermen, kan du se en større del av et program eller flere programmer samtidig. Mange av dagens programmer krever en oppløsning på minst 800 x 600 punkter. Du bør derfor ikke velge noen lavere oppløsning enn dette.

Fargedybde

Hvor mange farger bør du velge? Det avhenger av hva du skal bruke maskinen til, men som regel er det best å velge så mange som mulig. Under 64 tusen (ofte kalt Hi-Color eller 16 bit) farger er ikke å anbefale hvis du skal ut på Internett, aller helst bør du ha 16 millioner (ofte kalt True Color eller 24 bit) farger. Noen skjermdrivere har også 32-bits farger. I praksis fungerer dette som 24-bits farger, men er ofte litt raskere i bruk.

Antall tilgjengelige farger avhenger av skjermkortet ditt og hvilken oppløsning du ønsker å kjøre. Har du en maskin med et 2 MB skjermkort og en 17" skjerm, og du ønsker å kjøre 1024 x 768, går det frem av tabellen i forrige avsnitt at du ikke kan få mer enn 64 tusen farger da 16 millioner farger ville kreve 2,3 MB minne på skjermkortet. Går du derimot ned til 800 x 600, kan du få 24-bits farger.

Antall farger stiller du inn på samme sted i dialogboksen som du endrer oppløsningen. I panelet Fargepalett er det en listeboks som viser hvilke valg som er tilgjengelige. Hvis du har et skjermkort med 2 MB eller mindre hukommelse og en skjerm som er 17" eller mer, må du avgjøre om du vil ha mange farger eller høy oppløsning. Hvis du ønsker mange farger, men har valgt for høy oppløsning, vil ikke fargealternativet ditt dukke opp i listeboksen. Du må da redusere oppløsningen før ditt fargevalg kommer med. Ut fra et effektivitetshensyn er det slik at høy oppløsning er bedre enn mange farger.

Oppfriskning

Skjermbildet blir tegnet opp X antall ganger per sekund. Oppfriskningsfrekvensen angis i Hz. Standard oppfriskningsfrekvens er ofte satt til 60 Hz. Dette gir et noe flimrende bilde. For at bildet ikke skal oppfattes som ustabilt, anbefales det at man bruker en oppfriskningsfrekvens på minst 70 Hz (gjerne høyere dersom skjermen og skjermkortet klarer det).

I mange skjermkortdrivere kan oppfriskningsfrekvensen justeres manuelt av brukeren. I dialogboksen velger man da knappen merket "Avansert". En ny dialogboks vises, og der velger du fliken som er merket "Kort" eller "Adapter". Her vil du kunne velge en frekvens fra listeboksen.

Hvis du bare får lave verdier i listeboksen, kan det hende at Windows ikke vet hva slags skjerm du har. Gå da til fliken "Skjerm" eller "Monitor" og angi hva slags skjerm du har. Hvis din skjerm ikke står i listen, og du ikke har en "Plug and Play" skjerm, kan du forsøke å velge standardskjermen Super VGA.

Når man øker oppløsning eller fargedybde, må skjermkortet arbeide mye hardere for å levere informasjonen til skjermen. Skjermkortet har en begrensning på hvor mye data det klarer å prosessere. Dersom den valgte oppløsningen og fargedybden blir veldig stor i forhold til skjermkortets prosesseringskapasitet, vil det ikke kunne levere en like høy oppfriskningsfrekvens. Dette er noe man må ta hensyn til i sitt valg av oppløsning og skjermdybde.

Også skjermen har begrensninger på hvilken oppfriskningsfrekvens den klarer å ta i mot i de ulike oppløsningene. Prøver du å kjøre en oppløsning som er stor i forhold til skjermstørrelsen (f.eks. 1280 x 1024 på en 15"), vil den enten ikke klare å vise den, eller så må oppfriskningsfrekvensen reduseres til under 70 Hz.