Se Linux redde Windows

GJENSYN: Visste du at du kan bruke Ubuntu til å fikse Windows? Her ser du hvordan!

Publisert
Sist oppdatert
Ved hjelp av Ubuntu-CDen fikset vi biffen raskt og greit, uten behov for ekstern lagring, uten tap av musikkfiler og uten at det kostet oss en krone.


Mange av oss kjenner følelsen. Du er akkurat ferdig med å installere Windows og programmene dine på nytt, og alt fungerer perfekt. Nå skulle du bare ønske at det kunne forbli slik, men alle som har brukt Windows vet at systemet har en tendens til å bli vesentlig tregere med tiden.

Og dermed er det på'an igjen med nye timer med reinstallasjon og konfigurering. Eller?

Speilbilde-løsningen

Denne CDen var alt vi trengte for å sikkerhetskopiere hele Windows-installasjonen vår.
Denne CDen var alt vi trengte for å sikkerhetskopiere hele Windows-installasjonen vår. Vis mer


Det finnes heldigvis løsninger også på dette. Den mest anerkjente er å lage et såkalt speilbilde (image) av innholdet på harddisken når alt fungerer optimalt. Et speilbilde er i praksis et arkiv eller konteiner som inneholder alle filene på partisjonen eller harddisken. Dette kan legges på en annen harddisk, nettverket eller på DVD-plater.

Når ting begynner å gå tregt, og virusene og feilmeldingene florerer, kan du gjenopprette harddisken fra speilbildet, slik at alt blir tilbakestilt til slik det var da speilbildet ble opprettet. Dermed sparer du mange timers arbeid.

Det finnes en rekke programmer som er laget til formålet, de beste har vi omtalt her på DinSide tidligere, deriblant FarStone DriveClone og Acronis TrueImage.

Ikke uten ulemper

Mange image-programmer har imidlertid også noen ulemper. For det første må speilbildet lagres et annet sted. Det kan ikke ligge i en mappe på C: dersom speilbildet inneholder C:. Mange har kun én partisjon på harddisken, og da må man bruke eksterne lagringssteder.

For det andre vil alt på C: overskrives ved en gjenoppretting. Det betyr at du kan vinke adjø til alle dokumentene, musikken og bildene du har lagret der etter at speilbildet ble laget, med mindre du har vært flink til å ta sikkerhetskopier underveis, da.

For det tredje koster nesten alle fullverdige image-løsninger penger. Det finnes noen gratisprogrammer, men svært få eller ingen av dem tilbyr en komplett løsning for speilbilde og gjenoppretting av systempartisjoner.

Gratis og effektivt

Det er her Ubuntu Linux kommer inn i bildet. Ved hjelp av Ubuntu-CDen fikset vi biffen raskt og greit, uten behov for ekstern lagring, uten tap av musikkfiler og uten at det kostet oss en krone.

Les videre: Slik gjorde vi det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer