<B>FULL OVERSIKT:</B> Et lite tillegg til nettleseren Google Chrome er alt som skal til for å vise hvem som vet at du besøker et hvilket som helst nettsted. Her har du oversikten for VG Nett til venstre, mens DinSide er til høyre.
FULL OVERSIKT: Et lite tillegg til nettleseren Google Chrome er alt som skal til for å vise hvem som vet at du besøker et hvilket som helst nettsted. Her har du oversikten for VG Nett til venstre, mens DinSide er til høyre.Vis mer

Se hvem som sporer deg

Nettleser-tillegg heller bensin på bålet til de paranoide, men det er ikke alt du behøver være redd for.

Det er lett å bli redd for alt en ikke kjenner, så når noen for eksempel lager et nettleser-tillegg til Google Chrome som lover å "visualisere alle de usynlige nettsidene som sporer deg", kan en bli litt nervøs.

"Collusion" er navnet på tillegget, som på norsk betyr noe slikt som sammensvergelse eller konspirasjon. Det er med andre ord ikke tvil om hva utvikleren ønsker å formidle.

Viser surfemønster

Det lille tillegget fungerer som nevnt bare med Googles Chrome-nettleser, og viser seg som et molekyl-liknende symbol øverst til høyre i nettleseren.

Hver gang den har samlet inn ny informasjon om et nettsted eller en nettside, animeres symbolet. Klikker du på symbolet får du opp flere sirkler, som i hovedsak er knyttet til en hovedsirkel, avhengig av hvor mange nettsteder du har besøkt - eller om du nylig har slettet surfehistorikken til Collusion.

Sletter du historikken kan du enkelt isolere trafikkflyten til et enkelt nettsted.

Surfer du lenge nok vil naturligvis mønsteret av sirkler bli mer og mer intrikat, mens det vil dukke opp åpenbare fellestrekk mellom større nettsteder. At for eksempel Facebook.com dukker opp flere plasser er ikke så veldig rart, all den tid flere større aktører bruker blant annet Facebooks påloggingsfunksjon for debattforum, og dessuten har delefunksjoner som gjør det mulig å poste lenker til det aktuelle nettstedet på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye trafikkmåling

INFORMANTER: Her ser du Collusion-tilleggets oversikt over hvilke nettsteder som henter eller får blant annet trafikkdata fra DinSide.no.
INFORMANTER: Her ser du Collusion-tilleggets oversikt over hvilke nettsteder som henter eller får blant annet trafikkdata fra DinSide.no. Vis mer


Undersirklene representerer nettsteder som henter ut en eller annen informasjon om deg som bruker fra nettstedet du nå besøker. Skriver du for eksempel inn "www.dinside.no" vil du se undersirkler fra blant annet Facebook, Chartbeat, Google Analytics, TNS og en rekke andre nettsteder, som har til felles at de brukes til å registrere og analysere nettrafikken til (og fra) DinSide.no.

Sirklene med rødt ytterst er bekreftet å være nettsteder som henter informasjon om brukeren. Har sirklene glorie er det nettsider du allerede har besøkt, har de ikke glorie har du heller ikke vært innom. Er de derimot grå, kan det være de henter info om brukeren, men det er i så fall ikke bekreftet.

Blir ikke kvitt det

Holder du musepekeren over en sirkel får du opp adressen til nettstedet som samler trafikkdata fra hovednettstedet.

Flere av nettstedene som dukker opp er altså rene trafikkmålingsverktøy, det vil si redskaper som for eksempel DinSide.no bruker for å få oversikt over trafikken til nettstedet som sådan, men også på annonser og andre målbare elementer.

Det er heller ikke noe du kan gjøre for å bli kvitt det utvikleren noe tendensiøst kaller "overvåkere", men det kan gi deg en nyttig oversikt over hva som egentlig sendes ut av, stort sett anonymisert, informasjon idet du skriver dinside.no eller vg.no i nettleseren.