Se hva de skriver om deg

Lyst til å bli varslet hver gang navnet ditt blir skrevet på Internett? Det er faktisk såre enkelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonen du blir eksponert for hver dag er vanvittig, og skal du holde styr på alt er oppgaven praktisk talt umulig.

For å slippe å bruke for mye tid på å finne nyheter om det du er interessert i, er det imidlertid flere metoder du kan bruke for å begrense mengden informasjon du må tråle igjennom.

En måte å filtrere informasjon på, er å bruke en RSS-leser. Da kan du skumme igjennom overskriftene fra nettstedene du er interessert i.

>> Les mer: Alltid oppdatert med Google Reader

Med Google Alerts har du et halvt øye på nettet hele tiden.
Med Google Alerts har du et halvt øye på nettet hele tiden. Vis mer


Google Alerts - din agent på Internett

I dag skal vi se på en annen nettjeneste Google byr på, nemlig Google Alerts. Dette er en tjeneste som lar deg sette opp ulike varsler slik at du får epost når det har skjedd noe nytt på nett som du kan være interessert i.

Tjenesten fungerer på en veldig enkel måte: Du setter opp et søk, og så foretar Google Alerts dette søket for deg flere ganger om dagen. Når Googles crawlere har indeksert noen nye sider som havner i søkeresultatet, blir du varslet.

Du kan sette opp varslingen til å skje en gang pr dag, en gang pr uke eller fortløpende, og du kan velge om søket skal foretas i Google groups, i nyheter, blogger eller på web.

Noen triks

Du bør imidlertid være litt smart når du setter opp varsler. Selv om du er interessert i nyheter om renteheving, trenger du neppe å bli varslet hver gang en lokalavis skriver om den slags.

Du bør imidlertid være litt smart når du setter opp varsler.
Fra artikkelen "Bruk Google enda bedre" bør du derfor notere deg hvordan du bruker site-argumentet:

site:dinside.no - søker bare på DinSide. Du kan ekskludere domener med -site. Derfor kan du for eksempel sette opp følgende:

ixus site:dinside.no - varsler deg hver gang vi skriver ordet ixus, men kanskje du vil...
ixus -debatt site:dinside.no - ...droppe debattinnleggene (dumt hvis vi skriver ordet "debatt" i artikkelen, men ...)

"Pål Joakim Olsen" +site:no -site:dinside.no - varsler meg når Google finner artikler med mitt navn som er skrevet på en norsk side, men ikke på DinSide.

link:www.dinside.no - Finner nettsider som lenker til DinSide. Hva med en varsling når noen nye lenker til bloggen din?

"norges bank" styringsrente site:dinside.no OR site:vg.no OR site:aftenposten.no OR site:dagbladet.no varsler deg så snart en av disse nettstedene skriver om styringsrenta.

Det stopper imidlertid ikke der - hva med å overvåke andre ting? Google Alerts kan varsle deg når noen skriver om produktet du er produktsjef for, eller hva med en varsling så snart Microsoft slipper en service pack til Vista? (vista service pack site:microsoft.com). Er du interessert i hva ekskjæresten

Du kan sette opp 1.000 alerts, så du går neppe tom med det første.

Registrering ikke nødvendig

Google Alerts krever ikke registrering, men du må bekrefte opprettelsen av varslene du setter opp hvis du ikke har Google-konto. Med Google-konto kan du også redigere varslene i etterkant.

URL: http://www.google.com/alerts

Artikkelen ble første gang publisert august 2007.