Se, en Hackintosh!

Slik får du Apples OS X på den gamle PC-en din.

Last ned denne programvaren, sleng inn en Snow Leopard-DVD og få Mac OS X på PC-en din. Det høres unektelig bra ut. Tidligere har de mer ivrige blant oss fått sine egne «hackintosh»-maskiner - eller PC-er som kjører Apples operativsystem. Så det har vært mulig tidligere.

Selskapet Psystar lover oss altså at dette skal gjøres meget enkelt ved hjelp av løsningen Rebel EFI, for intet mindre enn rundt 280 kroner med dagens kurs. Dette kan absolutt være en flott å måte å få liv i «gamle» laptoper på, og er ikke minst et billigere alternativ enn å kjøpe en splitter ny Mac.

Det finnes også alternativer til å punge ut for Rebel EFI, for eksempel Empire EFI som er gratis. Det finnes også de som hevder at Psystar profiterer på andres arbeid, men det er ikke dette denne artikkelen skal handle om.

Et godt råd før du begynner...

Du får garantert ikke julekort fra Steve Jobs i år dersom du gjør dette. Apple er ikke meget fornøyde med at selskapet Psystar gjør det enkelt for forbrukere å kjøre deres operativsystem, som kun er beregnet på Apples hardware, på egne PC-er for en mye billigere penge. Du bryter altså vilkårene for programvaren hvis du bestemmer deg for å forsøke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og før du i det hele tatt finner på å betale 50 dollar for å bruke RebelEFI bør du laste ned gratisversjonen og sjekke om det i det hele tatt fungerer å installere OS X på din datamaskin. Vi opplevde at test-maskinen vår, en to år gammel Multicom Compal IFL90+ laptop med 4 GB minne, Intel Core2Duo-prosessor med 2.0 GHz og Nvidia 8600 GTS, plutselig skrudde seg av flere ganger under installasjonsprosessen. Først etter femte forsøk fungerte det.

Gratisversjonen fungerer i to timer med «limited hardware functonality», som Psystar beskriver det. I tillegg trenger du en Mac OS X installasjonsdisk. Ettersom du ikke trenger en serienøkkel, slik du for eksempel må ha til Windows, kan du låne en fra en bekjent eller bruke din egen, dersom du har en Mac fra før. Vi brukte en Snow Leopard oppgraderings-DVD, og det fungerte fint.

Installasjonen

For å installere Mac OS X må du slette alle data på installasjonsdisken. Det er ikke en dum idé å ta backup på dette tidspunktet. Du kan overføre de viktigste filene dine manuelt til en ekstern disk eller brenne dem på en blu-ray. DinSide har også skrevet om flere backup-programmer, sist ut Paragon Backup & Restore (Det er heller ikke en dum idé å ta backup, uansett om du velger å teste Rebel EFI eller ikke).

Etter å ha lastet ned programmet, må du brenne det til en CD eller DVD. Til det, kan du for eksempel bruke CDBurnerXP som er et gratisprogram.

Deretter må du sørge for at maskinen er satt til å starte opp fra CDen du har i stasjonen. Dette er litt forskjellig fra maskin til maskin, men som oftest må du trykke F2, F8 eller delete-knappen under oppstart for å endre på innstillingene.

Under oppstarten. Vi valgte safemode for sikkerhets skyld.
Under oppstarten. Vi valgte safemode for sikkerhets skyld. Vis mer


Her får du valget mellom fire forskjellige oppstartsmoduser. Vi valgte Safemode.

Plutselig bestemte PC-en vår for å skru seg av. Vi måtte forsøke fire ganger til før vi endelig fikk opp diskverktøy, og kunne partisjonere disken. Men etter det gikk det relativt problemfritt.

For å formatere harddisken velger du «diskverktøy» som ligger under «verktøy» på den grå menyen øverst på skjermen. Du må bruke en GUID-partiontabell. For en nærmere beskrivelse av hvordan du går frem, se Psystars egen Wiki.

Etter drøyt tre kvarter får vi beskjed om at installasjonen var ferdig, og at den var mislykket. Da vi konfronterte Psystars FAQ med dette spørsmålet, sto det at dette ofte skjer - men installsjonen kan ha vært vellykket allikevel. Etter en omstart viste det seg at dette stemte, og her er vår egen lille Hackintosh.

Endelig, vår egen hackintosh. Men den ekte Macen forsvinner ikke med det første.
Endelig, vår egen hackintosh. Men den ekte Macen forsvinner ikke med det første. Vis mer


Etter at du er ferdig med installasjonen er det bare å installere RebelEFI fra CDen du brente tidligere.

I bruk

Etter litt knoting er vi endelig inne i systemet. Vi antar at det er Psystars begrensninger på gratisversjonen av RebelEFI som gjør at skjermoppløsningen er låst til 1024 x 768, internett ikke fungerer og at det ikke er noen lyd. Men joda, det er mulig.

Trackpaden på laptopen fungerte heller ikke, men dette kan skyldes kompabilitetsproblemer med Mac OS X. Fra Psystars side er det lite informasjon å finne på nettsidene - FAQ-en er på kun fire spørsmål, og det finnes ikke et forum. Derfor er e-post den beste veien å gå for å få support under installasjon, men dersom du betaler for programmet kan du få svar på spørsmålene dine derfra, i tillegg til at en ansatt i Psystar kan styre maskinen din for å hjelpe deg hvis du ønsker det.

Vi opplever systemet som litt tregt. Responstiden fra du klikker på et ikon i docken til du ser at den reagerer er litt under et halvt sekund. I tillegg er Exposé-funksjonen (når du beveger musepekeren til et av hjørnene) hakkete. Dette skyldes mest sannsynlig vår test-PC.

Noe annet merkelig er at prosessorhastigheten blir beskrevet som 4.1 GHz når det egentlig er to kjerner på 2.0 GHz.

Konklusjon

Trenger vi egentlig dette? Har du en PC som du ikke bruker, som ikke er for gammel og som har alle komponentene Psystar tror er kompatible med Mac OS X er det fritt frem. Spørsmålet er bare om du ville hatt mer nytte av å enten kjøpe en Mac eller kjøre Windows.

Når såpass vitale ting som internett og lyd er blokkert i gratisversjonen av RebelEFI, har du ingen garanti for at det faktisk fungerer dersom du punger ut med 50 dollar. Det er også et poeng at maskinen din bør være rask nok til å kjøre Mac OS X. Den billigste Macen til Apple har en Intel Core2Duo 2.26 GHz prosessor og 2 GB ram.

I tillegg kommer sikkerhetsaspektet. Vi har ikke fått sjekket om du kan laste ned sikkerhetsoppdateringer fra Apple. Det er heller ikke utenkelig at selskapet setter en effiktiv stopper for Psystars virksomhet, ved å fjerne støtten for forskjellig hardware, slik de blant annet har gjort med Intel Atom-prosessorer. På laptoper er det i tillegg et poeng at pekeflaten ikke fungerer. Du trenger altså en ekstern mus.

Men bevares - det er absolutt mulig å få din egen Hackintosh dersom du ønsker det.

Last ned programmet her.